Verzekeraar schrapt autoverzekering bij te veel schade


Wie te veel schade meldt, kan zijn of haar autoverzekering kwijtraken. En dat is volkomen terecht. Dat is de uitspraak van de geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Een automobilist die zijn autoverzekering kwijtraakte na zeven schademeldingen, legde zijn zaak bij de geschillencommissie voor en kreeg ongelijk.

Onschuldig
De automobilist had in een paar jaar  tijd zeven keer beroep gedaan op zijn autoverzekering, een beperkt cascoverzekering. Volgens zijn autoverzekeraar toch echt te vaak, ook al was hij bij de eerste vier schademeldingen niet zelf schuldig aan de schade. Bij schade vijf en zes ging het om glasschade. De zevende schademelding zorgde voor twijfel, want de automobilist was zelf schuldig.

Na de zevende schademelding kreeg de verzekerde het bericht dat hij geen schade meer mocht claimen, omdat zijn autoverzekering anders stop zou worden gezet. Het aantal schademeldingen was namelijk te hoog. Een jaar later meldde de verzekerde weer schade en toen was de maat vol.

Normale opzegtermijn
De automobilist claimde schade en de autoverzekeraar beëindigde de dekking met de normale opzegtermijn. Ook schademelding negen werd een feit, vlak voor het stopzetten van de autoverzekering. Ditmaal buiten de schuld van de verzekerde.

Volgens de verzekeraar was de verzekerde gewaarschuwd. Bovendien stond in de polisvoorwaarden dat er een maximum aantal schademeldingen geldt. Dus mocht de verzekering gewoon worden opgezegd. Maar dat klopt volgens de verzekerde niet, hij zou slechts twee maal schade hebben gemeld.

‘Ernstig benadeeld’
De verzekerde zegt ernstig benadeeld te zijn door de autoverzekeraar. Twee schades waren volgens hem eigen schuld, maar de overige schades waren te verhalen op de andere partij. Doordat de autoverzekeraar de verzekering opzegde, kon hij geen nieuwe verzekering afsluiten vanwege de opzegging en registratie. De automobilist mocht dus ook niet rijden.

Maar dat is volgens de geschillencommissie niet het geval. Die gelooft de verzekeraar: de man was gewaarschuwd. Wie een hoog aantal schades meldt, kan dus rekenen op opzegging. Volgens de geschillencommissie Financiële Dienstverlening een goede reden voor een autoverzekeraar om de verzekerde te schrappen.
Door: Riccardo de Wit