Verschillen premies autoverzekeringen nog steeds groot


Hoewel de maandelijkse premies voor vrijwel alle autoverzekeringen zijn gestegen, blijven de onderlinge verschillen in premies tussen de verschillende autoverzekeringen groot. De duurste autoverzekering is gemiddeld drie keer duurder dan de goedkoopste autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. Zij vroegen offertes op bij 110 autoverzekeringen. Een oorzaak voor de stijging van de maandelijkse premies was de oproep van de Nederlandsche Bank om de premies te verhogen voor een gezondere bedrijfsvoering.

Geen kleinere verschillen
De premies werden op aanraden van de Nederlandsche Bank verhoogd. Maar de verschillen in de maandelijkse premies zijn niet kleiner geworden, integendeel zelfs. De duurste autoverzekering is drie maal duurder dan de goedkoopste autoverzekeraar. De oproep van de Nederlandsche Bank werd onder andere gehoord door Klaverblad, die 7,5% op de maandelijkse premie zette, Univé –die de premie verhoogde met 5% -, en Delta Lloyd voerde de grootste verhogingen uit met vijf tot tien procent bovenop de maandelijkse premie.

Duurdere autoverzekeringen
Een andere oorzaak voor de stijging van de premie is de stijgende assurantiebelasting. Deze steeg per 1 maart dit jaar van 7,5 procent naar 9,7 procent. Daardoor moeten autobezitters flink meer betalen voor hun autoverzekering.

Prijsverschillen
De maandelijkse premies van autoverzekeringen zijn over de hele linie gestegen. Dit houdt in dat bijna alle autoverzekeringen zijn gestegen, ongeacht de vorm: WA, WA beperkt casco of WA met volledig casco. Bij een WA verzekering is alleen de schade van de tegenpartij vergoed, bij een beperkt casco ook eigen schade door diefstal, stormschade en ruitbreuk vergoed. Bij de WA volledig casco is ook de schade aan de eigen auto gedekt. Nieuwe auto’s worden vaak tot een periode van vier jaar volledig casco verzekerd.

Doordat de maandelijkse premies over alle autoverzekeringen stegen, en niet specifiek, blijven de prijsverschillen nog steeds groot. De goedkoopste verzekering is drie maal zo goedkoop dan de duurste autoverzekering. Bij Zelf.nl betaalt de klant gemiddeld 432 euro per jaar, de Noordhollandsche vraagt voor dezelfde verzekering 2160 euro per jaar. Dit is vijf maal zo duur als Zelf.nl.

Vergelijken loont
Om dit soort grote verschillen tegen te gaan, loont het voor de verzekerde om ieder jaar de premies van autoverzekeringen op een rij te zetten. Vergelijk autoverzekeringen voor een duidelijk overzicht van de goedkoopste en de duurste autoverzekeringen.

Door: Riccardo de Wit