Verandering regelgeving winterbanden


Hoewel het al maart is, hebben nog veel autobestuurders te maken met de winterbandenregeling. In de bekende wintersportgebieden zijn winterbanden nog verplicht, bij zowel het heen rijden naar het wintersportgebied als het terugrijden naar huis. Veel van deze wintersportgebieden stellen het gebruik van winterbanden verplicht: wie ze niet gebruikt, heeft kans op een fors gepeperde bekeuring. Daarnaast zijn de gebieden waar men winterbanden moet gebruiken gewijzigd. In Nederland blijft het beleid echter ongewijzigd: er hoeft in Nederland nog niet op winterbanden gereden worden.

VACO
De VACO is de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, en brengt jaarlijks in kaart in welke landen winterbanden verplicht gesteld worden. Sinds 1 februari 2012 zijn de gebieden waar er op winterbanden gereden moet worden uitgebreid. In Noorwegen, Zweden en Finland zijn winterbanden al lang verplicht gesteld. In Nederland is het bekendste voorbeeld onder landen waar op winterbanden gereden moet worden Duitsland en Oostenrijk. Daar worden nu nog wat landen aan toegevoegd die meer naar oostelijk Europa trekken.

Nieuwkomers
De nieuwkomers waar winterbanden nu ook verplicht worden gesteld zijn TsjechiŽ en ItaliŽ. Echter verschillen beide landen van elkaar in de regelgeving voor het verplicht stellen van winterbanden. Net als in Duitsland moet er in TsjechiŽ gereden worden op winterbanden bij Ďwinterse omstandighedení zoals sneeuwval of gladheid. Wanneer dit niet aan de orde is, is het toegestaan om op zomerbanden te rijden.

In ItaliŽ zijn de regels echter anders. Daar worden met borden bij desbetreffende gebieden aangegeven waar het rijden op winterbanden verplicht gesteld is. Momenteel wordt alleen in het Aosotal in ItaliŽ winterbanden verplicht gesteld. In andere delen van ItaliŽ mag er gewoon op zomerbanden gereden worden.

Vierseizoenenbanden
Wie niet graag de banden verwisselt voor het betreden van gebieden waar winterbanden verplicht worden gesteld, kan kiezen voor vierseizoenenbanden. Echter duikt er dan weer een nieuw probleem op: niet alle landen zien vierseizoenenbanden als winterbanden. Zo worden in Zweden en RoemeniŽ vierseizoenenbanden niet voldoende bevonden, en moet er dus daadwerkelijk op winterbanden gereden worden. Andere landen erkennen deze vierseizoenenbanden wel. Vooral in gebieden waar veel winterse neerslag valt worden vierseizoenenbanden niet erkend. Ook niet wanneer het sneeuwvloksymbool en de M&S markering op de banden afgebeeld zijn.

Reisverzekeringen
Sommige reisverzekeringen bieden kortingen aan op de aanschaf van winterbanden. Daarnaast verschilt de dekking van het rijden op winterbanden of kan de premie omlaag. Vergelijk autoverzekeringen voor een duidelijk inzicht welke autoverzekeringen dit zijn.

Door: Riccardo de Wit