Veertig procent minder file in 2012


Het afgelopen jaar is de filezwaarte in Nederland afgenomen met 40 procent. Dat blijkt uit berekeningen van de ANWB. Volgens de ANWB is het aantal files afgenomen dankzij de nieuwe infrastructuur en economische ontwikkelingen. De filezwaarte in Nederland wordt berekend door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de duur van de file.

In vergelijking met vorig jaar daalde de filezwaarte met 40 procent. De ANWB verwacht in 2013 de filezwaarte nog verder af zal nemen.

Randstad
Voornamelijk in Randstedelijke gebieden als Amsterdam nam de filedruk behoorlijk af. Inmiddels in het aantal files in Amsterdam vergeleken met zes jaar geleden gehalveerd. In 2012 nam de filedruk in de hoofdstad meer af dan de jaren ervoor.

Ook op de A12 tussen Utrecht en Arnhem stonden fors minder files dankzij de aanleg van extra rijstroken. Rond Rotterdam nam de filedruk met 20 procent af. Even verderop bij de A15 tussen de Europoort en Ridderkerk en op de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda nam het aantal files juist toe.

Knelpunten
Ook bij de landelijke knelpunten is een daling van het aantal files te zien. Het stuk A4 tussen Roelofarendsveen en Hoogmade staat niet langer meer in de top10 landelijke knelpunten. Nu staat de meeste files op de A50 tussen Arnhem en Eindhoven. Voornamelijk op de knooppunten Grijsoord en Ewijk nam het aantal files in 2012 flink toe.

Zware ochtendspitsen
De ochtendspitsen blijven echter wel even zwaar. De zwaarste ochtendspits stond dit jaar op de A9 bij Alkmaar in de richting Amstelveen. Op het knooppunt Velsen en knooppunt Rottepolderplein stonden dit jaar de meeste files.

Op de A15 tussen Europoort en Rotterdam stonden de automobilisten afgelopen jaar het vaakste vast. Het knooppunt Vaanplein liep het vaakst in de avondspitsen vast, en staat nu met stip op één in de Landelijke Knelpunten top 10.

Zwaarste file
De zwaarste file van 2012 was op 29 november rond 18:00. De lengte van die file bedroeg ruim 880 kilometer als gevolg van sneeuwval. Dat was tevens de drukste avondspitsen ooit.

Autoschades
Files zijn niet alleen vervelend, maar verhogen ook het risico op auto-ongelukken. Daardoor kan het aantal autoschades behoorlijk toenemen. In Nederland is het afsluiten van een WA-autoverzekering verplicht. Wie ook de schade aan zijn eigen auto gedekt wil hebben, moet een WA-cascoverzekering of All-Riskverzekering afsluiten.

Vergelijk autoverzekeringen om nu zelf een autoverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit