Tweede auto duurder maken leidt tot afname aantal tweede auto’s


Een proef in Den Haag om het hebben van meer dan één auto duur te maken, heeft effect. Het aantal huishoudens met twee of meer auto’s daalde fors, sinds de invoering van een forse prijsverhoging voor de tweede en volgende parkeervergunning. Voor een parkeervergunning van een eerste auto betaalt de Hagenaar 3 euro, voor de tweede en daaropvolgende vergunning 35 euro per maand. Voor de invoering van de verhoging kostte een parkeervergunning 10 euro.

Daling autobezit
Volgens de gemeente Den Haag is er een duidelijk effect te zien bij het duurder maken van de parkeervergunning: het aantal huishoudens met een tweede auto is afgenomen. Volgens de dienst Stedelijke Ontwikkeling daalde binnen drie jaar het aantal huishoudens met een tweede auto met bijna 900. “Geen duidelijk verband is waargenomen tussen parkeerdruk en het autobezit. Ruimtegebrek is geen reden om af te zien van een tweede auto.”

Volgens de dienst Stedelijke Ontwikkeling is het daarom beter op de parkeervergunning duurder te maken: “Een duurdere vergunning is een oplossing voor het ruimtegebrek.”

Toename
Maar er is wel een andere kant van de medaille, meldt de dienst. In 43 buurten waar een betaald-parkerenregeling van kracht is, nam het aantal geparkeerde auto’s inderdaad af. Maar de meeste buurtbewoners met twee of meer auto’s parkeerden hun auto in een andere wijk, waar geen betaald-parkerenregeling geldt. Op deze manier konden zij alsnog hun tweede auto parkeren, zonder daarvoor meer te hoeven betalen.

Gemiddeld blijkt het aantal gezinnen met drie auto’s wel toegenomen te zijn, maar dat komt doordat het aantal woningen met vier of meer auto’s juist afnam.

Prijsdifferentiatie
Bewoners zijn bereid om gemiddeld 20 euro per maand te betalen voor de parkeervergunning. Wanneer zij 38 euro moeten betalen voor twee auto’s dan neemt de bereidheid af, zegt de gemeente Den Haag.

Woordvoerster Lia Bos van de gemeente Den Haag geeft aan nog te onderzoeken of de prijsdifferentiatie echt effect heeft, of dat het crisiseffect zorgt voor minder geparkeerde auto’s. “Maar wij verwachten dat een hoger tarief voor een parkeervergunning mensen doet nadenken of een tweede auto wel echt noodzakelijk is”, vertelt Bos.

Vergelijken
Het bezitten van een auto wordt een steeds duurdere gelegenheid. Daarom is het verstandig om te besparen waar dat mogelijk is. De autopremies in Nederland verschillen per verzekeraar behoorlijk. Vergelijk autoverzekeringen om zo gunstig mogelijk een autoverzekering af te sluiten.

 

Door: Dennis de Wit