Toyota haalt Nederlandse auto’s terug


Toyota roept in Nederland 26.000 auto’s terug vanwege technische mankementen. Daarbij gaat het om auto’s van de modellen Yaris en Urban Cruiser. Wereldwijd haalt de autofabrikant zelfs bijna zeven miljoen wagens terug.

Stuurkolombevestiging

De modellen die geproduceerd zijn tussen juni 2006 en februari 2009 zouden niet helemaal veilig zijn vanwege een probleem met de stuurkolombevestiging. Daarnaast zijn er ook problemen met de mechaniek in de stoel. Dat komt vooral voor bij auto’s die geproduceerd zijn tussen juni 2005 en augustus 2010. Het mechaniek kan gaan haperen als de bestuurder de stoel extreem vaak met grote kracht naar voren of achteren schuift. Het besturen van de auto blijft te allen tijde mogelijk, benadrukt Toyota. Voor de problemen met de stoelen roept Toyota 3000 auto’s terug.

Stuurairbag
Niet alleen de Yaris en de Urban Cruiser kampen met mankementen. Ook de modellen Hilux, Land Cruiser en RAV4, die tussen juli 2007 en november 2009 werden gebouwd, kunnen last hebben van technische tekortkomingen. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de bedrading van de stuurairbag beschadigt kan raken. Dat komt door het draaien van het stuurwiel. Naar verwachting zijn er in Nederland mar een paar exemplaren die voor dat probleem terug moeten naar de dealer. Eigenaren van een betrokken voertuig krijgen een persoonlijk bericht van de Japanse fabrikant.

Niet voor het eerst
Het is niet de eerste keer dat Toyota auto’s moet terughalen. Eerder dit jaar riep de producent al een goede 1,9 miljoen Priussen terug naar de werkplaats wegens softwareproblemen. Dat kwam in Nederland neer op bijna 19.000 auto’s.

In oktober 2012 haalde de Japanse fabrikant ook al een groot aantal auto’s terug. Toen ging het om een wereldwijde recall van 7,4 miljoen auto’s. De auto’s hadden toen grote problemen met storingen van de elektrische ramen.

Het imago van Toyota kreeg al flinke klappen te verduren. Ooit stond het bekend als één van de veiligste en betrouwbaarste automerken. Het Japanse concern kreeg ook nog eens tientallen miljoenen euro’s boete van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf zou namelijk veel te lang hebben gewacht met het terugroepen van auto’s met een mankement. 

Door: Riccardo de Wit