TomTom gaat info rijgedrag doorgeven aan verzekeraars


TomTom Business Solutions, het bedrijf achter het navigatiesysteem TomTom, gaat binnenkort informatie over het rijgedrag aanleveren aan de Britse verzekeraar Motaquote. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen beide partijen, die op woensdag 8 februari 2012 bekend werd gemaakt. Aan de hand van de informatie die door TomTom verschaft wordt aan de Britse verzekeraar, wordt vervolgens de maandelijkse premie voorkomen.

Kortingen
Engelse autobestuurders die de zogenoemde ‘Fair Play autoverzekering’ bij Motaquote gaan afsluiten, kunnen rekenen op een premie bij goed gedrag. Deze premie valt te vergelijken met de Nederlandse no-claimkorting. Een TomTom Pro 3100 kost 300 Engelse ponden en is voor eigen rekening. Het systeem kan echter gevaarlijke manoeuvres, rijden in donkere omgevingen en snelheidsoverschrijdingen bijhouden. Bestuurders die amper fouten maken, krijgen punten toegekend. Deze punten kunnen dan weer via het puntensysteem omgezet worden in kortingen op de polis bij Motaquote.

Events
Naast het aantal gereden kilometers logt het systeem van TomTom ook ferme rukken aan het stuur en het onverwachts hard remmen. Dit soort manoeuvres zijn voorbeelden van gevaarlijk rijgedrag, waardoor er veel ongelukken kunnen gebeuren. Daardoor neemt de kans op uitkeren toe. Ook wordt er gelogd of de chauffeur vaak in het donker rijdt. Via de active driver feedback-functie geeft de verzekeraar een feedback, en dus tips om meer korting op de premie te ontvangen

Andere landen
Of TomTom ook samenwerkingen aan zal gaan met andere verzekeraars waaronder in Nederland, is nog onbekend. De samenwerking tussen TomTom en Motaquote is nu nog een experiment. En dus kunnen Nederlanders nog niet profiteren van extra kortingen. Wie korting wil, zal op zoek moeten naar een no-claimregeling. Door autoverzekeringen te vergelijken krijg je inzicht van welke autoverzekeraars werken met een dergelijk hoge no-claimkorting.

Door: Dennis de Wit