Toch maar niet rekeningrijden in Brussel


Het zou het toekomstbeeld worden: betaald rondrijden in Brussel. Ook Nederlanders zouden extra moeten betalen om in de Belgische stad de weg op te mogen. Maar twee van de drie deelnemers die meededen aan een proef met rekeningrijden, zien daar helemaal niets in.

1200 personen
1200 personen deden mee aan een proef met rekeningrijden in Brussel. Maar liefst 63 procent verwerpt het plan na de test. Een kwart ziet het wel zitten. Dat meldden Vlaamse media afgelopen donderdag op basis van het eindrapport van de proef.

De proef moest aantonen dat Belgen bereid zijn de auto te laten staan als zij moeten betalen per gereden kilometer. Maar de maatregel heeft het gewenste resultaat niet: slechts een heel beperkt aantal automobilisten past het rijgedrag aan. Het aantal kilometers in de spits daalde maar met 2 procent en het aantal afgelegde kilometers gaat met nog geen twintigste naar beneden.

Bezit duurder dan gebruik
De rekeningrijders vonden vooral dat ze betaalden voor het bezit van de auto, in plaats van het gebruik van de auto. En daar was de maatregel nu juist voor bedoeld. Tijdens de ochtend- en avondspits betaalden automobilisten twee keer zoveel als tijdens de stille uren. In stedelijke gebieden betaalden ze zelfs 9 cent per kilometer en op autosnelwegen 5 cent.

De bedoeling was dat huishoudens massaal de auto zouden laten staan en met het openbaar vervoer zouden gaan. Dat gebeurde niet. 85 procent van de deelnemers vindt dat de auto niet kan worden vervangen door een trein, bus, metro of taxi. De proefpersonen gignen wel vaker met de fiets of te voet. Ze winkelden dichter bij huis en redden op goedkopere tijdstippen. Ook combineerden ze ritjes.

Niet minder druk
Dat is dan ook meteen het enige positieve aan de test, want de drukte op de snelwegen nam nauwelijks af. In Brussel daalde het verkeer met slechts acht procent.Door: Riccardo de Wit