Schadeherstellers krijgen prioriteit fraudebestrijding


Verzekeraars, het Openbaar Ministerie en de politie hebben zeven onderwerpen benoemd waarbij zij sneller zullen over zullen gaan op een strafrechtelijke afhandeling van fraude. Volgens een grote verzekeringswebsite is het onrechtmatige declaratiegedrag van veel blik- en ruitschadeherstellers de topprioriteit van verzekeraars, het Openbaar Ministerie en de politie. Uit onderzoek zou blijken dat schadeherstellers jaarlijks voor circa 900 miljoen euro frauderen.

Fraude
Voornamelijk blik- en ruitschadeherstellers krijgen de hoogste prioriteit van de politie om sneller strafrechtelijk te vervolgen bij fraudezaken. Jaarlijks zouden schadeherstellers tot rond de 900 miljoen euro frauderen bij schadeverzekeringen. Bij het herstellen van motorrijtuigen wordt er door herstellers flink gefraudeerd op de motorrijtuigpolis: zo’n 400 miljoen van het totaalbedrag bestaat uit fraude.

Op jaarlijkse basis blijken schadebedrijven goed voor een fraude van enkele tientallen miljoenen tot honderden miljoenen euro schade, zo zeggen de samenwerkende partijen. Om frauduleuze schadebedrijven verder te bestrijden hebben verzekeraars, het OM en de  politie een nieuw plan van aanpak uitgewerkt: het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude.

Veelvoorkomende fraude
Niet alleen in de autobranche komt fraude met verzekeringen voor. Het vaakst wordt er gefraudeerd bij het onrechtmatig ontvangen van een uitkering op basis van een inkomensverzekering. Ook fraude bij zorgverleners en interne fraude bij zorgverzekeraars worden in de toekomst strenger vervolgd. Criminelen blijken gemakkelijk te kunnen infiltreren bij zorgverzekeraars.

Ook consumenten blijken regelmatig zelf te frauderen met de autoverzekering: eenvoudige opzetaanrijdingen door automobilisten zullen in de toekomst sneller vervolgd worden. Wanneer de autoverzekeraar vermoedt dan de consument probeert te frauderen, zullen zij sneller problemen een civiele afwikkeling te starten in samenwerking met de politie, zo meldt AMWeb.

Focwa
De vereniging van schadeherstellers, Focwa, herkent zich echter niet in aan aantijgingen van het samenwerkingstrio. “Tegen de achtergrond dat schadeherstelbedrijven werken in een zwaar gereguleerde en geautomatiseerde omgeving, verbaast het ons dat het beeld is ontstaan dat schadeherstelbedrijven ethische grenzen zouden overtreden.”, aldus Focwa in een reactie op de aantijgingen.

Volgens Focwa zou het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude juist aandacht vragen voor verzekerden die opzettelijk schade proberen te veroorzaken. Toch wil Focwa best om de tafel: “Focwa is bereid om deel te nemen aan de discussie over autoverzekeringsfraude en bereid het convenant te ondertekenen, mits daarvoor natuurlijk ook een uitnodiging komt”, vertel Karel Bukholczer, secretaris van Focwa.

Autoverzekering
Autoverzekeraars zullen dus strenger controleren bij schadegevallen. In Nederland is een WA-autoverzekering verplicht. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van de bekendste autoverzekeringen in Nederland en hun bijpassende premies.

Door: Dennis de Wit