Ruim 175.000 automobilisten reden zonder rijbewijs


Ruim 175.000 automobilisten hebben afgelopen jaar achter het stuur plaatsgenomen terwijl zij niet in het bezit waren van een rijbewijs. Wie zonder rijbewijs een auto bestuurt, is tegelijkertijd niet verzekerd. Ruim 158.000 ondervraagden tussen de 17 en 70 jaar gaven aan tegen onderzoeksite Werksite wel eens zonder rijbewijs te hebben rondgereden afgelopen jaar. Ook uit cijfers van de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW) blijkt dit aantal te kloppen.

Zonder rijbewijs de weg op
Ruim één op de honderd automobilisten heeft het afgelopen jaar wel eens een auto bestuurd zonder dat zij daartoe bevoegd waren. Zij gingen de openbare weg op zonder in het bezit te zijn van een rijebewijs. Daarbij is één trend af te lezen: de meeste ‘bestuurders’ vielen in de leeftijdscategorie van 17 en 23 jaar.

Volgens Werksite is de verklaring dat de meeste jongeren druk voelen van hun vrienden om een auto te besturen zonder dat zij in het bezit zijn van een rijbewijs. Jongeren beseffen overigens niet snel dat de gevolgen groot kunnen zijn als zij een ongeval veroorzaken.  Onterecht denken veel nieuwe 17-jarige autobestuurders dat zij goed verzekerd zijn in alle omstandigheden. 17-jarigen kunnen sinds een paar jaar een rijbewijs halen. Zij mogen dan onder toezicht van een volwassene deelnemen aan het verkeer.

Verontrustend
De onderzoeker van de site, Tom Spitters, noemt de resultaten van het onderzoek op zijn minst verontrustend. “Een auto is niet alleen een vervoersmiddel, maar kan in de verkeerde handen al snel een dodelijk wapen worden.”, waarschuwt Spitters. Volgens hem lijken echter maar weinig mensen dat daadwerkelijk te beseffen.

Ruim 28 procent van de Nederlanders geeft aan iemand te kennen die achter het stuur zit zonder dat hij of zij een rijbewijs heeft. Zeven procent van de ondervraagden kent zelfs meerdere onbevoegde automobilisten. Eén op de vier ondervraagden is zelf wel eens zonder rijbewijs de weg op geweest.

Niet verzekerd
Wie zonder rijbewijs de weg op gaat, is tijdens de rit niet verzekerd. Een vereiste van de autoverzekering is namelijk dat de bestuurder in het bezit is van een rijbewijs. Ga dus pas de weg op wanneer de bestuurder in het bezit is van een rijbewijs. Bij het veroorzaken van een ongeluk kunnen de (financiële) gevolgen zeer groot zijn.

Door: Dennis de Wit