Provinciale wegen Gelderland en Overijssel kunnen beter


De verkeersveiligheid kan op veel provinciale wegen in de provincies Gelderland en Overijssel een stuk beter. Dat is de mening van de ANWB op basis van recentelijk onderzoek. Twee derde van de wegen in Gelderland en driekwart van de wegen in Overijssel worden beoordeeld met maximaal twee sterren op een schaal van vijf. In het onderzoek werd 1276 kilometer wegdek in Gelderland en 660 kilometer in Overijssel onderzocht.

Meer slachtoffers
Volgens de bond neemt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers voornamelijk op provinciale wegen de laatste jaren fors door. Door het verbeteren van het wegontwerp en het nemen van andere maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten, kan deze groei een halt toegeroepen worden, zo meent de ANWB. Ook stelt de ANWB het verbreden en beter beveiligen van de middenberm, het aanbrengen van extra vangrails en veiligere kruispunten voor.

Guido van Woerkom van de ANWB: “Ongeveer 22 procent van de verkeersslachtoffers valt op provinciale wegen. We moeten als samenleving de uitdaging aannemen om provinciale wegen veiliger te maken. Dit onderzoek biedt hiervoor de juiste mogelijkheid.”

EuroRAP
De bevindingen van de ANWB staan niet op zichzelf. Het onderzoek dat door de ANWB werd uitgevoerd is onderdeel van het Europese programma EuroRAP. RAP staat voor ‘Road Assessment Programma’. Dit Europese programma beoordeelt wegen op verkeersveiligheid op diverse aspecten zoals de inrichting van de weg, bomen dicht langs rijbanen, en onoverzichtelijke kruisingen. Deze aspecten zorgen vaak voor een negatieve beoordeling. Het EuroRAP-programma wordt in 27 verschillende landen gehouden.

Schadelast
Door het vergroten van de verkeersveiligheid hoopt de ANWB dat het aantal verkeersongelukken op provinciale wegen dalen. Daarmee daalt dus ook de schadelast voor autoverzekeringen. Vergelijk autoverzekeringen om zelf een autoverzekering af te sluiten. Het vergelijkingsprogramma toont alle autoverzekeringen op basis van de prijs en de dekking.

Door: Dennis de Wit