Premieverhogingen na schade verschillen behoorlijk


De premieverhogingen die doorgevoerd worden na een auto-ongeluk als gevolg van de zogeheten bonus-malusladders verschillen behoorlijk. De maandelijkse premie kan oplopen tot een verhoging van ruim 160%. Ook het aantal schadevrije jaren dat terugvalt bij schade kan behoorlijk verschillen. In het slechtste geval verliest de automobilist ruim 18 schadevrije jaren, terwijl een andere verzekeraar geen enkel schadevrij jaar aftrekt. Daardoor worden mensen gedwongen bij hun huidige autoverzekering te blijven.

Grote verschillen
De grote verschillen werden aan het licht gebracht door Verzekeringssite.nl en werden gepresenteerd in het televisieprogramma Tros Radar. Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl legt uit: “Door deze grote terugval zijn deze mensen in feite ‘gedwongen’ om bij hun huidige autoverzekering te blijven. De premie valt bij een nieuwe verzekeraar met drie schadevrije jaren doorgaans een stuk hoger uit”.

Terugval
Vooral consumenten veel schadevrije jaren dreigen een flink deel daarvan te verliezen in het geval van een aanrijding. Autoverzekeraar Onna-onna trok 18 schadevrije jaren af bij iemand met 21 schadevrije jaren. Zij hebben hun polis inmiddels aangepast waardoor dit niet meer voorkomt. Bij FBTO worden 21 schadevrije jaren teruggebracht naar 4 schadevrije jaren na één auto-ongeluk.

Het gemiddelde komt uit op een terugval van 11 schadevrije jaren per auto-ongeluk. Autoverzekeraar Ditzo werkt niet met een bonus-malusladder, maar met een korting op de maandelijkse premie in het geval van ‘goed gedrag’.

Ondoorzichtigheid
De grote verschillen komen door ondoorzichtigheid in het bonus-malussysteem. Het systeem is niet transparant omdat elke autoverzekeraar een andere ladder aanhoudt. Daarnaast zetten veel verzekeraars niet het aantal schadevrije jaren op de polis.

Vergelijk autoverzekeringen om ongenode verrassingen achteraf te voorkomen. Het is verstandig eens aandachtig de verschillende bonus-malusladders te bestuderen.

Door: Dennis de Wit