Premie autoverzekeringen zullen stijgen


De maandelijks te betalen premie op de autoverzekering zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Oorzaak is niet meteen een verhoogde schadelast of een vermeerderd aantal autodiefstallen, maar de toename van kleine auto’s.

De aanhoudende toename van kleinere stadsauto’s zorgen ervoor dat de premies op de autoverzekeringen lager liggen. Deels komt de premie tot stand op basis van het gewicht van de auto. Onderzoeksbureau Moneyview stelt dat daardoor de premies binnen een aantal jaren aanhoudend zullen stijgen.

Verlies
De afgelopen jaren hebben autoverzekeraars voornamelijk te maken gehad met verlies op de WA-autoverzekering. In een periode van vier jaar tussen 2006 en 2010 daalde de premie van de WA-autoverzekering met gemiddeld zeventien procent.

Ook de premies van de auto-cascoverzekering en de allrisk-autoverzekeringen daalden: de premie daalde gemiddeld met zo’n acht procent.

Verhoging
Als gevolg van de dalende premies zien veel autoverzekeraars de omzet behoorlijk teruglopen. Daarom kondigen diverse autoverzekeringen een verhoging op de maandelijks te betalen premie aan.

Oorzaken
De oorzaken voor het verhogen van de premies liggen volgens Moneyview, zo schrijven zijn in het rapport, niet aan een stijgende schadelast of een toenemend aantal autodiefstallen. Ook het aantal verkeersongevallen neemt niet toe. Dat blijkt uit schadecijfers van de FOCWA.

Voornamelijk stadsauto’s zorgen ervoor dat de maandelijkse premie moet stijgen, zo vermoedt het onderzoeksbureau. Veel gereden stadsauto’s zijn de kleine auto’s als de Peugeot 107, de Citroën C! En de Toyota Aygo. Bij een ongeval bieden kleinere auto’s een minder goede bescherming dan grote, zwaardere auto’s.

De kans op letselschade neemt bij kleinere auto’s dan ook behoorlijk toe. Ook het gewicht van de auto neemt af, waardoor de premies achterblijven bij de eigenlijke waarde.

Vergelijken
Doordat de autoverzekeringspremies zullen stijgen, zullen de onderlinge verschillen nog groter worden. De autoverzekering vergelijken met alle andere aanbieders is een goede methode om tot een goede keuze te komen voor het afsluiten van de goedkoopste autoverzekering.

Door: Riccardo de Wit