Parkeerschade ontstaat vaker op straat


De meeste parkeerschades ontstaan op straat, en niet in parkeergarages. De kosten van het herstellen van de schade zijn bovendien hoger bij het parkeren op straat dan in parkeergarages. Ruim 45 procent van alle parkeerschades ontstaat door pech op straat, tegenover 41 procent van de parkeerschades in een parkeergarage. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Park-Line onder autobezitters en gebruikers van leaseauto’s.

Betaalde parkeergelegenheid
In het onderzoek werden uitsluitend autobezitters ondervraagd die minimaal eens per maand gebruikmaken van een betaalde parkeergelegenheid. Daarbij ging het om zowel bezitters van een eigen auto als autobestuurders die in een leasewagen rijden.

Onder autorijders heerst veelal het waanbeeld dat de kans om schade op te lopen zich vooral voordoet in een ondergrondse parkeergarage. Statistieken spreken dat echter tegen: de meeste parkeerschades komen voor op straat.

Parkeerschade
Vier op de tien parkeerders (43% van de ondervraagden) geeft aan wel eens autoschades opgelopen te hebben terwijl zij nog bezig waren met het parkeren. Ook liepen zij schade op terwijl de auto geparkeerd stond. Bij dergelijke situaties moet gedacht worden aan schade aangebracht door andere partijen, maar ook stormschade.

Mannen lopen vaker parkeerschade op aan de auto dan vrouwen. 45% van de mannelijke ondervraagden heeft wel eens parkeerschade gehad, tegen 42% van de vrouwen.

Factoren
Volgens Park-Line worden de meeste schades veroorzaakt door een samenhang van twee factoren. Ten eerste blijken veel autobestuurders erg gehaast in hun auto te zitten. Daarnaast schatten autorijders het formaat van de auto die zij besturen niet goed genoeg in, waardoor een parkeerschade sneller ontstaat.

Voornamelijk bij grotere ouders is te zien dat de hoogte van het aantal parkeerschades toeneemt. Auto’s in de midden- en hoge middenklasse hebben het vaakst schade. Gemiddeld bedraagt de parkeerschade op straat bijna 400 euro per jaar.

In parkeergarages ontstaat er jaarlijks voor gemiddeld 250 euro per jaar aan parkeerschades.

Parkeerduur
Gemiddeld zetten autobestuurders hun auto bijna 2 uur in een parkeergarage. De kans op parkeerschade op straat is groter, omdat bestuurders vaak meer dan tweeënhalf uur de auto langs de kant van de straat zetten. Zakelijke autorijders parkeren hun auto gemiddeld 350 minuten, terwijl privé parkeerders slechts 100 minuten hun auto parkeren.

Voor autobezitters is het dus goed eens te kijken naar het parkeergedrag. Daarnaast is het aanbevolen om autoverzekeringen te vergelijken, om zo inzicht te krijgen van de dekkingen in Nederland.

Door: Riccardo de Wit