Overstappen autoverzekering kan tot honderden euro’s besparen


Mensen met een autoverzekering kunnen tot wel duizend euro’s besparen door op een kritische manier om te gaan met de hoogte van de premie van de autoverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Zij brachten in kaart hoeveel verzekerden zouden kunnen besparen door verzekeringen beter met elkaar te vergelijken.

Financiële producten
Uit het onderzoek blijkt dat er niet alleen financiële winsten vallen te behalen bij autoverzekeringen. Ook het vergelijken van hypotheken, autoverzekeringen en zorgverzekeringen kan behoorlijk lonen.

“De prijsverschillen zijn veel groter dan veel mensen denken”, concludeert de NMa. Met deze stelling is niet iedereen het eens. Zo zegt de brancheorganisatie voor financiële adviseurs de conclusie “ongepast” te vinden.

Verschillen
Het grootst zijn de verschillen overigens bij hypotheken. Daar kunnen jaarlijks besparen behaald worden tussen de 1000 en 1200 euro. Gepensioneerden kunnen 645 euro besparen, jonge alleenstaanden kunnen 215 euro besparen.

Eind vorige maand bleek uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat het overstappen naar een andere energieaanbieder ook al forse besparingen op kunnen leveren.

Autoverzekeringen
Ook voor autoverzekeringen geldt dat de besparingen fors uiteen kan lopen. Daardoor kunnen verzekerden met een autopremie tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat de goedkoopste dekking ruim driemaal zo goedkoop is als de duurste autopremie. Daarbij verschilt de dekking nauwelijks.

De goedkoopste autoverzekering is momenteel InShared. Daar hebben inmiddels ruim 5000 verzekerden een premie van 52,88 euro afgesloten. De duurste autoverzekeraar is Kruidvat met een premie van 75,03 euro per maand.

Wel hebben de merken FBTO een actie met gratis APK, geeft Centraal Beheer Achmea 25 euro retour op de bank van de verzekerde, geeft de Nationale Nederlanden 2 maand gratis verzekeringen en OHRA geeft 15 procent korting op de premie.

Top 3
De top3 autoverzekeraars komt tot stand op basis van de prijs/kwaliteitsverhouding. Het is dus niet verstandig om per definitie de goedkoopste autoverzekeraar te kiezen. Op nummer 3 eindigt Ohra, met een cijfer van 8,6 en een gemiddelde premie van 63,06 euro per maand.

Op nummer 2 staat Centraal Beheer Achmea, met een gemiddelde van 8.9. De gemiddelde premie bedraagt daar 55,44 euro per maand.

Het goedkoopst is de autobestuurder uit bij FBTO met een cijfer van een 8.6. De gemiddelde premie bij FBTO is 57,15 euro.

De vergelijking is gemaakt door de gemiddelde premie te pakken van alle voorgaande premieberekeningen. Vergelijk autoverzekeringen om een vergelijking uit te voeren op basis van uw eigen informatie.

Door: Riccardo de Wit