Ouderen betalen vaak hogere premie voor autoverzekering


Hoe hoger de leeftijd van de nieuwe klant, hoe meer premie de klant moet betalen. Van de klanten die 64 jaar of ouder zijn, word 40 procent niet door de verzekeraar geaccepteerd. Bij een groot deel van de verzekeraars moeten senioren premietoeslag betalen. De ouderen die al verzekerd waren bij een verzekeringsmaatschappij blijven wel verzekerd, maar moeten dan vaak wel extra premie betalen. De leeftijdsgrens voor de premietoeslag op autoverzekeringen is nu langzaam aan het verschuiven.

Bij een onderzoek onder 40 verzekeringsmaatschappijen waren er maar 5 die niet aan leeftijdsdiscriminatie doen. Verder waren er 13 verzekeringsmaatschappijen waarbij geen leeftijdsgrens is voor acceptatie. Deze berekenen wel een premietoeslag voor senioren tussen de 65 en de 71 jaar.

Op het moment hanteert 15 procent van de verzekeringsmaatschappijen en premietoeslag voor mensen die 65 jaar of ouder zijn. Vorig jaar was dit 28 procent van de verzekeringsmaatschappijen. Er zit dus beweging in. Dit is ook niet vreemd, want ouderen worden steeds vitaler. PvdA en VVD maakten dan ook bekend dat zij de leeftijdsgrens waarop ouderen worden gekeurd van 70 jaar naar 75 jaar willen verhogen. Veilig Verkeer Nederland is het hier mee eens, maar vind dat een rijvaardigheidstest ook noodzakelijk is. De verwachting is dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen een hogere leeftijdsgrens zullen toepassen.

Door: Roeland Werring