Opstelten: ik mag kentekengegevens opslaan


Het Ministerie van Veiligheid en Justitie mag kentekengegevens opslaan. Dat antwoordde minister Ivo Opstelten afgelopen vrijdag na Kamervragen. Volgens de minister heeft het ongeldig verklaren van de Europese richtlijn die regelt dat autoriteiten telecomgegevens langer moeten bewaren, geen gevolgen voor het vastleggen van kentekengegevens.

Privacyregels
Vorige week kwam het kabinetsplan nog in opspraak, omdat het bewaren van kentekengegevens in strijd met de Europese privacyregels zou zijn. Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) stelde daarop de vraag welke gevolgen de uitspraak van het Europese Hof zou hebben voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens.

Opstelten schrijft dat het arrest volgens hem geen gevolgen heeft voor het wetsvoorstel. Hij wijst erop dat het in de eerste plaats om andere gegevens gaat. Volgens hem gebruikt het ministerie de gegevens ook op een andere manier. Bij de telecomgegevens kunnen bedrijven in beeld brengen waar ze zijn en met wie ze contact hebben. Dat kan volgens Opstelten niet met de kentekengegevens. “Die bieden uitsluitend inzicht in de locatie waar een kenteken van een voertuig op een bepaalde datum en tijdstip door een camera is geregistreerd.”

Het wetsvoorstel
Het wetsvoorstel van het kabinet ligt nu nog voor plenaire behandeling bij de Tweede Kamer. De politie mag van iedere automobilist de kentekengegevens voor bepaalde tijd opslaan. Dat gebeurt nu alleen nog maar bij voortvluchtigen en veroordeelden. De overheid slaat de gegevens voor vier weken op. Op die manier zou de politie ‘doelgerichter’ moeten kunnen werken.

Identiteit
De identiteit van de automobilist blijft geheim. Daardoor kan het ministerie ook niet kijken naar de betrekkingen tussen de verzekerde en andere weggebruikers. Volgens Opstelten kijkt Justitie alleen maar naar de locatie van een voertuig op bepaalde tijdstippen. Er is volgens de minister nog een wezenlijk verschil tussen het opslaan van kentekengegevens en telecomgegevens: “Daar komt bij dat de kentekengegevens in de openbare ruimte worden verzameld.”

Korter bewaren
De telecomgegevens mogen maximaal twee jaar bewaard worden. Bij kentekengegevens is de bewaarduur een stuk korter. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou de kentekengegevens maar vier weken mogen bewaren. Niet iedereen kan bij die gegevens komen, benadrukt de minister; alleen opsporingsambtenaren hebben toegang tot het systeem.

(Bron: Tweakers.net)

Door: Riccardo de Wit