Op zoek naar maatregel minder aanrijdingen met wild


De stichting Natuurmonumenten is op zoek naar de maatregel die leidt tot minder aanrijdingen met wilde dieren. Daarom schrijft de organisatie op vrijdag 11 april een prijsvraag uit. De winnaar wint de Natuur Innovatieprijs.

Veel aanrijdingen
Doordat grote wilde dieren als reeën, herten en zwijnen op steeds meer plekken voorkomen, zien autoverzekeraars ook een stijging in het aantal aanrijdingen met deze dieren. De leefgebieden van deze grote wilde dieren worden immers doorsneden met wegen. Dat leidt tot aanrijdingen met flinke risico’s voor mens en dier. Alleen al in de provincie Gelderland werden tussen 2009 en 2013 6205 reeën aangereden. Landelijk ligt dat cijfer nog vele malen hoger. Dat schrijft de stichting Natuurmonumenten op haar website. De organisatie benadrukt dat reeën overal in Nederland voorkomen.

Jaarlijks vinden honderden ongelukken met grote wilde dieren plaats. Vaak met alle gevolgen van dien; een hert of een zwijn weegt al snel honderden kilo’s. Al sinds jaar en dag zijn provincies op zoek naar verbeteringen. Oplossingen als wildspiegels en struikelblokken werken tot nog toe niet of onvoldoende.

De kans op een aanrijding verkleinen
Met de prijsvraag hoopt Natuurmonumenten de kans op een aanrijding met een ree, hert of zwijn te verkleinen. Die maatregelen kunnen gericht zijn op de dieren, de inrichting van de weg, of juist op het gedrag van de automobilist. Algemeen directeur Marc van den Tweel hoopt dat vooral jonge mensen met goede ideeën komen: “De prijsvraag houdt het onderwerp rond wilde dieren op de agenda. We willen graag ook jonge mensen als studenten en jonge professionals betrekken bij ons werk.”

De directeur zelf denkt vooral in technologische oplossingen. “We willen mensen aanzetten om te komen tot innovatieve oplossingen met behulp van de laatste technologische ontwikkelingen.” Hij ziet bijvoorbeeld kansen in het aanpassen van navigatiesystemen. “We zijn bovendien continue online. Dat biedt kansen voor nieuwe oplossingen.” Op die manier zou het gedrag van automobilisten beïnvloed moeten worden.

Beloning
De bedenkers van de vijf beste ideeën mogen in oktober een presentatie houden voor een jury in De Balie in Amsterdam. Daar ontvangt de winnaar dan ook de Natuur Innovatieprijs. Vervolgens werkt de winnaar samen met Natuurmonumenten om het idee te realiseren. Daarnaast krijgt de winnaar een reischeque van een reisorganisatie cadeau. Het is de eerste keer dat de stichting Natuurmonumenten de Natuur Innovatieprijs uitreikt.

Door: Riccardo de Wit