Nieuwe regels autoverzekering ongunstig voor jongeren


De nieuwe regels die in 2016 gelden voor de autoverzekering, zijn niet gunstig voor jongeren. Autoverzekeraars hanteren volgend jaar nog op eenzelfde manier dezelfde afspraken voor schadevrije jaren als dit jaar. Daardoor zit er veel verschil tussen verzekeraars.

Hard straffen
Jongeren claimen statistisch gezien de meeste schade. Als deze groep over bijna anderhalf jaar schade claimt, kunnen ze hardere straffen verwachten. De autoverzekeraar pakt brokkenpiloten namelijk aan op de schadevrije jaren. Die hebben de meeste jongeren nog niet, of amper.

Vanaf 2016 kost het claimen van schade iedere verzekerde vijf schadevrije jaren. Jongeren hebben die jaren nog niet, en komen daarmee op een negatief aantal schadevrije jaren. Dan is het voor de jonge automobilist direct onmogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Sommige autoverzekeraars accepteren wel verzekerden met een negatief aantal schadevrije jaren, maar tegen torenhoge premies.

Helderheid
Verzekerden krijgen wel iets terug voor de nieuwe regels, namelijk helderheid en duidelijkheid over schadevrije jaren. Nu krijgen verzekerden nog een jaarlijks overzicht met daarop het aantal schadevrije jaren. Maar veel verzekeraars hebben nog geen eenduidig beleid.

Vanaf vijf negatieve schadevrije jaren is het onmogelijk om over te stappen naar een andere autoverzekeraar. De beginnende bestuurder, die nog geen schadevrije jaren heeft, kan flink in de beginnen komen als hij of zij schade veroorzaakt en daarvoor een claim moet indienen bij de autoverzekeraar.

Acceptatiebeleid
Iedere verzekeraar heeft het recht zelf regels op te stellen. Daardoor verschilt het beleid over schadevrije jaren en over acceptatie. Zo mogen nieuwe verzekerden bij Allsecur maximaal één negatief schadevrij jaar beschikken. Jonge bestuurders tot 24 jaar moeten zelfs één positief schadevrij jaar hebben. Op dit moment bekijkt de verzekeraar nog of het de regels moet veranderen.

Bij Delta Lloyd verandert er voorlopig niets. De verzekeraar kijkt nu al niet alleen naar het aantal schadevrije jaren, maar ook of er sprake is geweest van schuldschade. Het is daarom verstandiger kleine schadegevallen voor eigen rekening te nemen. Dan komen er niet direct vijf schadevrije jaren te vallen en blijft de mogelijkheid om over te stappen. Sommige autoverzekeraars schrappen nu al verzekerden die  teveel schade veroorzaken.
Door: Riccardo de Wit