Niet tanken indien auto onverzekerd is


In Groot-Brittannië zijn camera’s uitgerust met automatische nummerplaatherkenning geïnstalleerd bij duizenden tankstations. Het doel: het weren van benzinedieven. In Groot-Brittannië is één op de 25 autobestuurders niet verzekerd. Aart van Rooijen van Big Brother Security Systems geeft hierover zijn mening, en kijkt daarbij ook of een dergelijk idee in Nederland door te voeren zou zijn.

Groot probleem
In Groot-Brittannië is de maatregel om geen benzine te leveren aan onverzekerden misschien wat rigoureus, maar op deze manier wordt getracht benzinedieven tegen te houden. Op de opritten van benzinestations bevinden zich camera’s die automatisch een kentekenplaat kunnen uitlezen. Als er vastgesteld wordt dat de autoverzekering niet op orde is, kan er geen druppel benzine getankt worden.

Onderhandelingen
Voorlopig wordt het systeem echter nog niet doorgevoerd in Groot-Brittannië. Eerst moet het plan nog goedkeuring vinden bij de Britse regering. Vertegenwoordigers van verschillende oliemaatschappijen onderhandelen met regeringmedewerkers over dit voornemen. Wel zijn er alvast camera’s uitgerust. Echter kan het plan op veel weerstand stuiten, zo vreest de Vereniging van pomphouders. “Onze pompmedewerkers zijn geen wetsdienaars”.

Technisch mogelijk
Aart van Rooijen van BigBrother Security Systems, een bedrijf dat ook veel camera-uitrustingen in Nederland levert, zegt dat het technisch mogelijk is om een dergelijk systeem eventueel ook in Nederland uit te voeren. BigBrother werkt met dezelfde nummerplaatherkenning: “We kunnen een nummerplaat herkennen op het moment dat iemand aan de pomp staat en de pomp gaat werken of zelfs op het moment dat het vulpistool wordt uitgenomen”.

Crimineel gedrag
Van Rooijen ziet in het nieuwe camerasysteem wel degelijk een kleurrijke toekomst. Volgens hem moet elke vorm van crimineel gedrag aan de pomp worden aangepakt. “Daarmee is de veiligheid alleen al gediend. Alleen moet je dit wel goed afstemmen met de pomphouders zelf, want iemand de brandstof weigeren kan tot negatieve reacties leiden die niet gewenst zijn”.

Goed verzekerd
Het systeem kan dus ook in Nederland doorgevoerd worden. Het is raadzaam voor autobestuurders die met enige regelmaat naar Groot-Brittannië rijden om een autoverzekering af te sluiten. Volgens de Nederlandse regelgeving is het verplicht voor autobezitters om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Vergelijk autoverzekeringen om zelf voordelig en onder gunstige voorwaarden een autoverzekering af te sluiten. Dit voorkomt nare situaties aan de pomp in de toekomst.

Door: Dennis de Wit