Nederlanders goedkoper uit dan Belgen


Belgen betalen weliswaar minder voor hun brandstof, maar zij zijn niet goedkoper uit met de premie van hun autoverzekering. Dat blijkt uit cijfers van Belgische en Nederlandse vergelijkingssites. Gemiddeld is een Nederlander zo’n 9% procent goedkoper uit met zijn autopremie dan een Belg. In Nederland is de goedkoopste autoverzekeraar ruim de helft goedkoper dan de goedkoopste autoverzekeraar in België.

Trouw
In tegenstelling tot de Nederlander, is de Belg dan ook een stuk loyaler aan zijn autoverzekeraar dan de Nederlander. Meer dan de helft van de Belgische verzekerden heeft een tussenpersoon geraadpleegd bij het afsluiten van een autoverzekering. Bijna 30% is niet van plan om te wisselen van autoverzekeraar.

In België worden er een stuk minder vergelijkingen uitgevoerd dan in Nederland. Een oorzaak daarvoor is dan ook dat er in Nederland meer aanbieders op de autoverzekeringsmarkt zijn dan in België.

Prijsbewuster
Nederlanders zijn in tegenstelling tot Belgen een stuk prijsbewuster. Het maakt Nederlandse consumenten minder uit hoe trouw zij aan hun autoverzekeraar zijn, als zij daarmee een lagere prijs kunnen bedingen.

Bovendien worden steeds meer autoverzekeringen in Nederland online afgesloten. Ruim een kwart van de verzekerden geeft aan een vergelijkingssite te hebben gebruikt bij het maken van een keuze en het afsluiten van een autoverzekering. Doordat er minder autoverzekeraars op de Belgische markt actief zijn, is de concurrentie onderling heviger. Daarom denken veel Belgen dat zij niet hoeven te vergelijken.

Vergelijken
Nederlanders zijn goedkoper uit als zij autoverzekeringen vergelijken dan Belgen. Nederlanders kunnen meer dan 3000 euro per jaar besparen als zij een vergelijking uitvoeren.

Belgen kunnen fors minder besparen: als zij online een vergelijking van autopremies uitvoeren, kunnen zij maximaal 860 euro op jaarbasis besparen, zo blijkt uit cijfers.

Door: Dennis de Wit