Nederlanders geen voorstanders verplichte winterbanden


Hoewel men in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk al niet anders weet, is men in Nederland geen voorstander van het verplichten van winterbanden in eigen land. Slechts een kwart van autorijdend Nederland is voor een wettelijke verplichting van winterbanden, zo blijkt uit onderzoek van het Verbond voor Verzekeraars. Wel blijkt dat één op de drie autobestuurders wel hun auto voorzien heeft van winterbanden. De belangrijkste reden daarvoor zou de veiligheid zijn. 83% van de ondervraagden geeft de veiligheid als motief voor winterbanden.

Verplichte winterbanden
Bij winterse omstandigheden is in landen zoals Duitsland of Frankrijk verplicht op winterbanden gereden worden. Daarnaast hanteren sommige landen een vooraf vastgestelde winterperiode waarin er op winterbanden gereden moet worden.
In Nederland laait de discussie of ook in Nederland het rijden op winterbanden verplicht gesteld moet worden regelmatig op. Maar ruim de helft van de ondervraagden blijkt tegen te zijn als het gaat om verplichte winterbanden in Nederland.

Naar het idee van het Verbond van Verzekeraars is de beslissing over verplichte winterbanden in Nederland een beslissing die de politiek al dan niet moet nemen. Hoewel winterbanden de veiligheid op de weg daadwerkelijk kunnen vergroten door een verminderd aantal glijpartijen, benadrukt het Verbond ook nadelen. Vooral de kosten van de aanschaf van winterbanden maken verplichte winterbanden een vergaande maatregel. Autobezitters die weinig rijden worden daarmee volgens het Verbond behoorlijk op (onnodige) kosten gejaagd.

Korting op premies
Wel vindt 41% van de ondervraagden in het onderzoek dat het Verbond hield dat auto-eigenaren korting moeten krijgen op de premie van hun autoverzekering indien zij op winterbanden rijden. Momenteel komt het wel bij een aantal (internet) verzekeraars wel al voor dat zij kortingen geven op de aanschaf van winterbanden.

Bij vrijwel de meeste autoverzekeraars krijg je korting op je premie als je een lange tijd geen schade claimt bij je verzekeraar. Deze no-claimkorting kan een gevolg zijn van het rijden op winterbanden. Overigens is negentig procent van alle ondervraagden ook nog niet van plan deze winter nog winterbanden aan te schaffen.

Autoverzekeringen vergelijken
Je kan extra korting krijgen door middel van de no-claimkorting. Sommige verzekeraars geven ook korting op de aanschaf van winterbanden. U kunt het beste uw autoverzekering vergelijken voor de hoogste no-claimkortingen. Bovendien kun je ook aflezen welke autoverzekeringen korting geven op producten en diensten die de schade bij een ongeval beperken.

Door: Riccardo de Wit