Nederlanders bezuinigen op benzine


73 procent van de Nederlandse autorijders maakt zich druk om de benzineprijs. Zij zien echter geen mogelijkheid om de auto weg te doen, ondanks dat de benzinekosten steeds verder stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van autoverzekeraar Allsecur, die werd gehouden onder 4900 klanten van de autoverzekeraar. 44 procent van de Nederlanders tankt overigens bij de goedkoopste benzinepomp en 73 procent verwacht een stijging van de benzineprijs.

Besparen
Nederlandse autobezitters doen er alles aan om de benzineprijs zo ver mogelijk te drukken. 44 procent van de Nederlanders zoekt wekelijks uit welke benzinepomp de brandstof zo goedkoop mogelijk aanbiedt. 29 procent van de respondenten kiest een ander, goedkoper vervoersmiddel voor korte ritten. Bijna 20 procent van de ondervraagden kijkt niet alleen naar de kosten van benzine, maar ook naar de hoogte van de premie van de hoogteverzekering.

Acht procent zegt echter zich niet te bekommeren om de autokosten en geeft aan niet te besparen op de auto.

Slecht onderhoud
Autobezitters besparen naast de benzinekosten ook steeds vaker op het onderhoud van de auto. Volgens Menno Kuipers, Manager Corporate Sales bij Kwik-Fit Nederland zijn consumenten steeds kritischer geworden, maar besparen zij soms op de verkeerde dingen. “We zien steeds vaker slechte banden voorkomen door uitstel van vervanging. Het wettelijk profiel ligt op 1.6 mm en is echt zeer matig. Maar de remweg wordt onder de 2.5 mm al zeer snel langer en dus slechter.”

Daarnaast ziet Kuipers dat reparaties aan auto’s steeds vaker worden uitgesteld, waardoor de auto maar net door de Apk-keuring komt. “Het is puur het uitstellen van de investering”, constateert Kwik-Fit.

Duurzaam autorijden
Dat de Nederlandse consument bezuinigt op het autorijden, merkt ook Johan van den Nester, marketing manager bij Allsecur. Zo kochten Nederlanders steeds vaker energiezuinige auto’s. In de tweede helft van 2012 werden er daarnaast meer kleinere en groenere auto’s verzekerd bij de autoverzekeraar.  “Wij merken ook dat de autorijder bezuinigt. Een piek in de aanschaf van energiezuinige auto’s bij onze klanten laat dit zien.”

Echter is het vergelijken van autoverzekeringen ook een verstandige zet, merkt van den Neste op. “Veel consumenten weten niet dat ze ook direct veel geld kunnen besparen op hun autoverzekering.”

Door: Dennis de Wit