Nederland rijdt het zuinigst


Nederland loopt voorop als het gaat om zuinige auto’s. Gemiddeld stoot de nieuwe Nederlandse auto ongeveer 109 gram CO2 per kilometer uit. Dat is ruim 20 gram minder dan andere landen in Europa per kilometer uitstoten. Met die cijfers komt het Europees Milieuagentschap (EEA).

8 procent lager
De uitstoot van nieuwe auto’s die in 2013 werden geregistreerd was ongeveer acht procent lager dan in 2012. Dat komt volgens het EEA vooral doordat Nederland meer kleine auto’s heeft gekocht. De oorzaak daarvan was de economische malaise. Een kleine auto stoot een stuk minder CO2 uit omdat deze lichter is.

De top drie
Nederland is het zuinigstrijdende Europese land, maar ook Griekenland en Portugal doen het heel aardig. Zij vullen de plekken twee en drie met een gemiddelde van 111 en 112 gram CO2 per kilometer. Daarmee scoren ze heel fatsoenlijk. De autorijders in Bulgarije, Estland en Litouwen maken gebruik van grote, zware auto’s. Zij rijden met soms wel meer dan 140 CO2 uitstoot per kilometer.

Dat Nederland zo zuinig is, valt ook te verklaren door alle fiscale hervormingen. Nederland kreeg immers te maken met de slurptaks, accijnsverhogingen en bijstelling van de belastingregels. Mensen met een grote auto ruilen die nu liever in voor een auto uit een lager segment.

Onderscheid
Volgens het Europees Milieuagentschap is er een duidelijke tweedeling in Europa. De oudere leden van de Europese Unie rijden namelijk in een stuk zuinigere auto’s dan de nieuwe leden van de Europese Unie.

Hans Bruyninkx, directeur van het Agentschap, stelt dat auto’s steeds efficienter worden: “De gemiddelde auto die vorig jaar werd verkocht was al bijna tien procent efficiënter dan de gemiddelde auto in 2010, toen het agentschap met de registratie begon.” Dat is volgens hem goed nieuws, maar we zijn er nog niet: “We moeten nadenken over meer duurzame manieren van vervoer. In de 21e eeuw kan de auto echt niet al onze problemen oplossen.” De meeste vervuiling doormiddel van CO2 komt dan ook weg bij het passagiersvervoer.

Door: Riccardo de Wit