Na de zomer wetsvoorstel tegen tellerfraude


Ongeveer een jaar geleden diende minister Melanie Schultz van Haegen een wetsvoorstel in die tellerfraude bij verkoop van auto’s moet gaan bestrijden. Toch is er nog steeds geen wetgeving ingevoerd. Op 13 juni 2012 uitten diverse politieke partijen forse kritiek op de lange wachttijd die het wetsvoorstel met zich meegebracht heeft. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft beloofd na de zomer met een concreet wetsvoorstel te komen.

Lange duur
Het invoeren van de wet die de tellerfraude moet tegen gaan laat maar lang op zich wachten, zo vinden veel politieke partijen. De minister zegt echter dat het invoeren van de wet zo lang duurt omdat de Raad van State diverse kritieken had geuit op het voorstel.

Vooral op het gebied van inzicht zou het wetsvoorstel nog tekort schieten, zegt de Raad. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft zich inmiddels gebogen over het wetsvoorstel en heeft afspraken gemaakt over het handhaven van de wet wanneer deze ingevoerd is.

Nieuwe wet
De nieuwe wet tegen tellerfraude moet het onder andere strafbaar maken om nog langer te knoeien met de kilometerstand van auto’s. Bovendien moeten de kilometerstanden vaker doorgegeven worden aan de Rijkdienst van Wegverkeer, de RDW.

Doordat de kilometerstanden vaker doorgegeven moeten worden aan de RDW, kunnen onregelmatigheden met de standen sneller worden opgespoord.

Economische schade
Het terugdraaien of knoeien met kilometerstanden levert jaarlijks economische schade van honderden miljoenen euro’s op. Daarom probeert de overheid nu een stokje te steken voor het onrechtmatig wijzigen van de kilometerstand. Toch is het nog niet helemaal zeker wanneer de wet precies ingediend wordt.

Alvorens de minister het wetsvoorstel in kan dienen, moet deze eerst nog getoetst worden door zowel de Tweede als de Eerste kamer. Op zijn vroegst kan de wet tegen tellerfraude medio 2013 ingevoerd worden. Dat kan zelfs echter nog wat later worden, waardoor de wet pas per 1 januari 2014 zijn doorgang kan vinden. Volgens het originele voorstel had de wet al ingevoerd moeten worden, maar dat werd eerder al uitgesteld tot juli 2012.

Autoverzekering
Het doorgeven van de kilometerstand is van belang bij het verstrekken van autoverzekeringen. Ook verzekeraars worden gedupeerd door het knoeien met de kilometerstand. Iedere autobezitter in Nederland moet tenminste WA-verzekerd zijn. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van de maandelijkse premies en beste dekkingen.

Door: Riccardo de Wit