Minder autodiefstallen in 2014


In het eerste halfjaar van 2014 zijn er minder autodiefstallen gepleegd dan een jaar eerder. Het aantal autodiefstallen nam met 4,4 procent af. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Nieuwe aanpak
De stichting hanteert nu een nieuwe aanpak om diefstal van auto’s tegen te gaan. Dat werkt goed, volgens de directeur van de stichting. Auto’s zijn beter beveiligd, importeurs zetten zich extra in en steeds vaker worden auto’s internationaal gesignaleerd. Daardoor gaat het aantal gestolen auto’s van 5746  naar 5492. Dat zijn 254 auto’s minder dan vorig jaar. In mei kwam juist nog het bericht uit dat er meer auto’s zijn gestolen.

Fabrikanten en andere partijen werken nu intensiever samen tegen autodiefstal. Zo zetten fabrikanten nu voertuigvolgsystemen in. Daardoor werkt het verstoren van het signaal door criminelen niet meer. De politie zette in het eerste halfjaar van 2014 ook meer lokauto’s in. Daardoor zijn professionele criminelen en organisaties eenvoudiger op te sporen.

Volkswagen pioniert
De stichting is vooral blij met de nieuwe technieken van Volkswagen. Het is een pionier op het gebied van diefstalpreventie en werkt daarom ook samen met de politie. Zodra een Volkswagen wordt gestolen, geeft de politie dat direct aan de fabrikant door. Als de gestolen auto dan later bij een garage aan het diagnoseapparaat hangt, weet de machine de auto is gestolen. Dat komt voor bij bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of APK. De politie krijgt direct een melding met om welke auto het gaat en op welke locatie de auto zich nu bevindt.

Volkswagen verkoopt ook alleen nog onderdelen op chassisnummer. Daardoor kunnen dieven geen onderdelen kopen voor gestolen voertuigen. Dat geldt voor alle merken van de Volkswagengroep, waaronder dus ook Audi en Seat. Tot nu toe lijkt het plan het gewenste effect te hebben; de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit meldt een daling van het aantal gestolen Golfs. De auto wordt nu 23 procent minder vaak gestolen. De Golf is bij dieven de populairste auto van de Volkswagengroep.

Autoverzekering
Ook diefstal van de auto valt onder de autoverzekering. Het is dan wel zaak om bij de autoverzekeraar te melden dat de auto is gestolen. Schakel ook de politie in. Het kenteken krijgt dan de vermelding dat de auto gestolen is. 

Door: Riccardo de Wit