Meeste autoverkopen in juni in tien jaar tijd


In juni werden er 76.945 auto’s op naam gezet door de Rijksdienst van Werkverkeer. Dat is het hoogste maandcijfer in de afgelopen tien jaar. Deze gegevens werden opgemaakt door de RDC en bewerkt door de AUMACON. In de maand mei viel de autoverkoop nog tegen. Verkopers noemen het spectaculair dat er in juni zoveel meer auto’s verkocht zijn dan in de maand ervoor.

1 juli
Dat de autoverkoop opeens zo fors toeneemt, is gemakkelijk te verklaren. Vanaf 1 juli 2012 wordt het duurder om een nieuwe auto aan te schaffen. Ook het gebruik van nieuwe auto’s wordt na 1 juli fors duurder. Dat komt door de stijgende grenswaardeprijzen. Daardoor zijn er op het laatste moment nog veel autokopers bewogen een auto aan te schaffen.

Beste verkoopmaand
Juni is de beste autoverkoopmaand sinds tien jaar tijd. In juni werden er 76.945 nieuwe auto’s nieuwe auto’s uitgegeven. Ter vergelijking met een jaar eerder: toen werden er nog 50.499 auto’s afgeleverd. Dat is een toename van 52,4 procent in vergelijking met vorig jaar.
Daarmee is juni 2012 de best verkopende automaand sinds 2001. Ook andere topmaanden als januari 2011, 2005 en 2002 deden het nog steeds niet zo goed als juni dit jaar. De recordmaand autoverkopen staat nog steeds op januari 1999. Toen werden er bijna 92.000 nieuwe auto’s verkocht.

Autoverkoop
Na zes maanden staat de verkoopmeter in Nederland op 332.000 auto’s. Vorig jaar stonden er nog 328.000 verkochte auto’s op de teller. Dat is goed voor een toename van 1,1 procent. Toch denkt AUMACON, de marktanalysebureau achter dit onderzoek, dat door de nieuwe maatregelen ingaande per 1 juli de autoverkoop niet veel zal stijgen. Daardoor blijft de jaarvoorspelling steken op een autoverkoop van 480.000 auto’s in 2012. Dat betekent een flinke daling in vergelijking met vorig jaar, toen er nog 556.000 nieuwe auto’s verkocht werden.

Autoverzekering
Na de aanschaf van een nieuwe auto moet er een autoverzekering worden afgesloten. In Nederland is het afsluiten van tenminste een WA-autoverzekering verplicht gesteld. Autoverzekeringen vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van de verschillende dekkingen en premies. De premie van de duurste autoverzekering kan soms tot wel drie keer duurder zijn dan de goedkoopste autoverzekering.

Door: Dennis de Wit