Meer autoís gestolen


Dit jaar zijn er weer meer auto’s gestolen dan het jaar ervoor. In de eerste maanden van dit jaar werden er acht procent meer voertuigen gestolen dan in de eerste maanden van vorig jaar. Opvallend is dat de autodief de koevoet heeft verruild voor de laptop. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Makkelijk te kraken
Dat het aantal diefstallen stijgt, is logisch volgens schade-experts. De werkwijze van criminelen wordt steeds moderner. Waar autodieven vroeger op pad gingen met een koevoet, zitten autodieven nu in een andere auto en zijn ze gewapend met een laptop.

Via de laptop kraken dieven het elektronische slot van de auto. Handig voor de dieven, want dan raakt het slot niet beschadigd en maken ze maar weinig sporen. Een ander voordeel voor de dief is dat de auto zonder schade veel makkelijker te verkopen valt.

Nieuwe auto’s
Wie een nieuwe auto heeft, loopt het grootste risico de auto kwijt te raken aan een dief. In de eerste vier maanden van 2014 werden maar liefst 10.413 voertuigen gestolen. Vooral het aantal gestolen auto’s onder de 3 jaar oud nam toe. Van iedere 253 auto’s wordt er jaarlijks één gestolen.

Track and trace
Tegenwoordig hebben sommige auto’s een track-and-tracesysteem, waarmee de eigenaar de auto digitaal kan volgen. Dat lijkt goed te werken tegen diefstal, maar niets is minder waar. Het systeem is namelijk makkelijk te kraken door een zogeheten ‘jammer’ mee te nemen. Het signaal raakt dan verstoord en de auto is onnavolgbaar.

Mechanisch slot
In januari raadde AVc al aan om een mechanisch slot op het stuur te zetten. Datzelfde is ook handig voor het gaspedaal of de versnellingspook. Volgens de stichting zouden er internationale maatregelen moeten worden genomen, omdat autodieven vooral internationaal opereren.

De boordcomputer kraken
Met een speciaal kastje kunnen dieven de boordcomputer kraken. Het hele systeem in de auto wordt dan lamgelegd en de startonderbreker werkt dan niet meer. Het is voor fabrikanten nu dan ook de hoogste tijd op zoek te gaan naar betere veiligheidstechnieken.

Door: Riccardo de Wit