Markt schadeverzekering blijft zeker van groei


Ook in 2013 zal de markt voor schadeverzekeringen voor particuliere klanten blijven groeien. In 2012 wordt een groei van één procent op de schadeverzekeringsmarkt verwacht. In 2013 zal de procentuele groei verdubbelen naar twee procent. De zakelijke markt blijft overigens achter in vergelijking met de particuliere makt. Net als de gemiddelde premie per polis neemt ook het aantal verzekeringen in 2013 toe.

Schadeverzekeringen blijven populair in 2013Marktrapport
Dat blijkt uit onderzoek van Baken Adviesgroep. In het onderzoek ‘Marktrapport Schadeverzekeringen’ doet de adviesgroep onderzoek naar de particuliere sector van schadeverzekeringen. Voor het maken van het rapport zijn rapporten van autoverzekeraars uitgebreid geanalyseerd.

Daarnaast werd er gekeken naar het overstapgedrag van consumenten, en de manier waarop zij eventueel overstappen naar een andere autoverzekeraar. Aan de hand van een economisch model is het mogelijk om voorspellingen te doen over de toekomst van de schademarkt in Nederland.

Groei
De groei zal naar verwachting stabiel blijven. Het aantal particuliere schadeverzekeringen zal naar verwachting op basis van het economisch model toenemen. Die groei is vooral te danken aan de groei van het aantal huishoudens dat een autoverzekering af zal sluiten.

Door de groei van het aantal huishoudens doen verzekeraars goede zaken. Zo zal de autoschademarkt profiteren van een nieuw afgesloten premies. Hoewel de schadelast daalt, zal de premie voor alle schadeverzekeringen voor particulieren stijgen.

Toename schadelast
De schadelast bleek uit eerdere berekeningen juist nog toe te nemen. Daardoor hebben verzekeraars van motorvoertuigen al eerder besloten om de premie voor 2013 naar boven bij te stellen. Op deze manier kan de toenemende schadelast door de autoverzekeraar worden opgevangen.

Een opmerkelijke tendens uit het onderzoek is het overstapgedrag van consumenten op de autoverzekeringsmarkt.  Zo blijkt dat maar liefst veertig procent van de particuliere verzekeringen aangeeft jaarlijks te wisselen van autoverzekeraar.

Vergelijken
Het jaarlijks wisselen van autoverzekeraar kan dan ook behoorlijk lonen. Door autoverzekeringen te vergelijken kunnen consumenten jaarlijks flink besparen. Uit onderzoek blijkt dat de goedkoopste autoverzekeraar ruim driemaal zo goedkoop is als de duurste autoverzekeraar in Nederland.

Door de verschillen in een overzicht te zetten, kan de kans verkleind worden dat autobezitters als consument op de particuliere autoverzekeringsmarkt te veel betalen. Zeker in 2013, wanneer de premie door de toenemende schadelast opgeschroefd wordt, kan het vergelijken lonen.

Door: Dennis de Wit