Langste files in Groningen


Niet in Randstadsteden als Amsterdam of Utrecht, maar in Groningen staan autorijders gemiddeld het langst in de file. Gemiddeld zijn automobilisten in Groningen 20 procent meer tijd kwijt aan het reizen dan in andere steden. ’s Morgens vroeg staat het Julianaplein regelmatig vast, waardoor de wachttijd soms tot meer dan 50 procent toeneemt. Dat blijkt uit gegevens van navigatiebedrijf en kaartenmaker TomTom.

Verrassend
Dat juist in Groningen de langste files staan van ons land, is volgens het navigatiebedrijf opmerkelijk te noemen. In Groningen staan autobestuurders 20 procent langer in de file dan in andere grote steden. In de ochtendspits zijn de files zelfs 50 procent langer dan het gemiddelde.

Daarentegen zijn de files in de Randstad behoorlijk afgenomen. Zo is vooral een afname van de filedruk te zien in de hoofdstad Amsterdam. Dat komt omdat daar inmiddels maatregelen zijn genomen om de belangrijkste fileknelpunten aan te pakken.

Top 3
In de file top 3 is te lezen dat automobilisten het langst vaststaan in Groningen. ’s Morgens duurt daar de ochtendspits tot wel 50% langer dan in andere grote steden. Een tweede plek is Den Haag, waar voornamelijk de avondspits erg lang duurt.

De derde plek is voor Rotterdam. Daar duurt de extra reistijd gemiddeld 19 procent langer, maar staan de langste avondspitsen.

Europese steden
Over heel Europa gezien, staan de langste files in de Turkse stad Istanbul. Daar duren de files tot bijna 60 procent langer dan in andere Turkse steden. In de ochtendspits duurt de file bijna driemaal zolang als in een normale situatie.

In de top 10 files in heel Europa komen geen Nederlandse steden voor. In Istanbul staan de langste files, gevolgd door Warschau (Polen) en Marseille (Frankrijk).

Het minst lang staan Europese autobezitters in de file in de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Duitse stad Hamburg.

Schades
In de file ontstaan veel schades aan auto’s, omdat auto’s langer stilstaan en daardoor de kans op een ongeluk groter wordt. Bovendien ontstaan de meeste files door ongelukken. Uw autoverzekering vergelijken kan u helpen om een autoverzekering af te sluiten en zich zo in te dekken tegen eventuele schadeposten.

Door een overzicht te maken van alle autoverzekeraars en premies in Nederland, kan er jaarlijks fors bespaard worden op de te betalen autopremie.

Door: Dennis de Wit