Kortingen en fiscale voordelen bij elektrische auto’s


Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu, maar leveren ook financiële voordelen op. Sinds het begin van 2012 neemt het aantal elektrische auto’s fors toe. Daarbij geven steeds meer autoverzekeringen kortingen op de maandelijkse premie, er komen meer oplaadpunten voor digitale auto’s, en zelfs de Belastingdienst heeft leuke voordelen voor wie in een energiezuinige elektrische auto rijdt. Er zijn verschillende fiscale regelingen voor elektrische auto’s.

Bijtelling
Op het standaardbijtellingstarief van 25% wordt 25% korting gegeven in 2012. De elektrische auto dient aan één voorwaarde te voldoen: de CO2-uitstoort mag niet meer dan 50 gram per kilometer bedragen. Deze regeling was in 2011 nog niet het geval. Toen kregen alleen volledig elektrische auto’s dit voordeel. Sinds 1 januari 2012 komen ook elektrische auto’s als Opel Ampera of Chevrolet Volt in aanmerking voor de korting op de bijtelling. Dit komt doordat dit plug-hybride auto’s zijn.

Wie het kenteken van zijn elektrische auto voor 31 december 2013 registreert, komt nog in aanmerking voor dit voordeel. Na 31 december 2013 gaat straks een financiële bijtelling van 7%, ook als de auto volledig elektrisch is, of onder de norm van 50 gram CO2-uitstoot per kilometer komt.

Aftrekken
Als eigenaar kan er bij de Belastingdienst behoorlijk wat financieel voordeel te halen vallen. Voor alle elektrische auto’s gelden de investeringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek. Deze aftrek kan oplopen tot 28% van het investeringstotaal. Het investeringstotaal staat ongeveer gelijk aan de aanschaf van de elektrische auto, als dit de enige investering is die je gedaan hebt. Doe je meerdere investeringen, dan kan de aftrek oplopen tot 28% van alle investeringen samen.

Voorheen mochten deze investeringen niet voor personenauto’s afgetrokken worden. Auto’s die een dergelijk lage CO2-uitstoot hebben, komen echter tegenwoordig wel in aanmerking voor de investeringsaftrek. Op de site van de Rijksoverheid wordt ook regelmatig gesproken van de MIA. De MIA is hetzelfde als de milieu-investeringsaftrek.
De aftrek is van toepassing op alle elektrische en energiezuinige auto’s die op de milieulijst van Agentschap NL staan. Auto’s met een CO2-uitstoot van onder de 50 gram per kilometer kunnen zelfs 36% MIA claimen.
Let wel: wie een elektrische auto aanschaft en daarmee in aanmerking komt voor de investerings- en milieu-investeringsaftrek, dient dit binnen 3 maanden doorgeven aan AgentschapNL.

Vergelijken
Wie niet energiezuinig rijdt, kan besparen door de premie van zijn of haar autoverzekering te vergelijken. Ook op deze manier kun je dus structureel geld ‘verdienen’ met je auto.

Door: Dennis de Wit