Knoeien met kilometerteller wordt strafbaar


Het wordt strafrechtelijk verboden om kilometerstanden aan te passen bij bepaalde motorrijtuigen. De bedoeling is dat het verbod op het modificeren van de kilometerstand per 2014 ingevoerd wordt. “Het verbod wordt ingevoerd per 2014 bij personenauto’s en bestelauto’s, omdat tellerfraude daar het meest voorkomt”, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag op hun website.

Controlemoment
Om te kunnen controleren of autobezitters hun kilometerstanden echt niet tussentijds aanpassen, worden er controlemomenten waarbij de juiste kilometerstand bij het Rijksdienst van Wegverkeer (RDW) moet worden opgegeven. Naar verwachting werken deze maatregelen preventief en kunnen criminelen sneller worden opgespoord.

Het voorstel om knoeien met de kilometerstand strafbaar te maken, is goedgekeurd door de ministerraad. Het voorstel was afkomstig van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Binnenkort zal de Tweede Kamer stemmen over de Kilometertellefraude-aanpak.

De kilometerstand moet per 1 januari 2014 periodiek doorgegeven worden aan de RDW. Deze kilometerstand mag alleen worden opgenomen door een erkende RDW-keurmeester, die tevens toestemming heeft voor het uitvoeren van de Algemene Periodieke Keuring (APK).

Vervolging
De bedoeling is om het aanpassen van de kilometerteller strafbaar te maken per 1 januari 2014. Ruim een half miljoen Nederlanders rijden rond met een voertuig waarvan de kilometerstand feitelijk onjuist is. De tellerstanden worden veranderd omdat dat financieel voordeliger is.

Voornamelijk op de tweedehandsmarkt is het aanpassen van de kilometerstand financieel aantrekkelijk: door een lagere kilometerstand op de teller te zetten kan het voertuig tegen een veel hogere prijs verkocht worden. Ook wordt op deze manier de fiscale bijtelling omzeild, en kan de nieuwe autobezitter rekenen op een lagere premie bij zijn autoverzekeraar.

Kosten
Jaarlijks kost kilometertellerfraude naar schatting zo’n 150 miljoen euro per jaar. Het gaat daarbij alleen om auto’s van consumenten. Gemiddeld zijn autoverzekeraars enige honderden euro’s per jaar kwijt aan de fraude.

Door het wetsvoorstel Kilometertellerfraude wordt het per 1 januari 2014 verboden om nog langer te knoeien met de kilometerstand.

Autoverzekering
Jaarlijks kost kilometertellerfraude autoverzekeraars enige honderden euro’s extra. Daardoor blijft de premie onnodig hoog. Ook het vergelijken van autoverzekeringen kan ertoe leiden dat de premies voor autobestuurders omlaag kunnen. De premie komt namelijk tot stand op basis van onder andere de kilometerstand en het gewicht van de auto. Ook persoonlijke kenmerken van de bestuurder zoals de leeftijd zijn factoren van de totstandkoming van de maandelijks te betalen premie.

Door: Dennis de Wit