Kleine wagentjes vaak gevaarlijkZeer lichte auto’s met een kleine diesel- of benzinemotor en accu, zijn vaak onveilig. Doordat de auto’s zo licht zijn, bieden ze maar weinig bescherming als de automobilist ergens tegen aan rijdt. Zelfs bij 35 kilometer per uur kunnen de auto’s de inzittenden weinig bescherming bieden. Dat blijkt uit onderzoek van EuroNCP.

Kreukelzones

De kreukelzones van de auto’s zijn ook op onhandige plekken. Vaak zitten die namelijk op dezelfde plek als waar de bestuurder of passagier zit. Bij frontale botsingen moeten inzittenden dan rekeningen op flink wat lichamelijk letsel.

De Tzaari Zero en de Twizy zijn ook van die lichte autootjes. Bij een frontale aanrijding komen zelfs de accu’s naar binnen zetten, schrijft het rapport van EuroNCAP. De auto’s zijn niet uitgerust met airbags en de veiligheidsriemen scheurden simpelweg los. Dan is het risico op verwondingen zeer groot.

Ligier Ixo en Club Car Villager
De Ligier Ixo, een brommobiel met een kleine verbrandingsmotor, blijkt ook niet bestemd tegen een frontale aanrijding. De hele wagen scheur uitelkaar en de automobilist loopt risico op zeer serieus letsel. Dat komt ook doordat de bodemplaat verdween onder de doelen van de inzittenden. Na een flinke klap komen die op straat te liggen.

Dan nog een autootje dat doet denken aan een soort golfkarretje, maar gewoon op de openbare weg mag rijden: de Club Car Villager. Het is een open wagentje met een zitplek voor vier personen en wat bagage. Voor die auto mag je wel een heel goede autoverzekering afsluiten, want bij de crashtet knakte de hele auto doormidden. Alle opbouwstukken braken af. De hele stuurkolom drukte zich ook nog eens naar binnen. Geen handige plek, want daar zit juist de bestuurder.

Uitkijken
Wie denkt een leuk autootje te scoren en het milieu te willen sparen, kan beter nog maar eens nadenken. Dit soort minikarretjes zijn eigenlijk niet bestemd voor het moderne verkeer. Niemand wil denken aan een aanrijding met een grote auto, in zo’n autootje. Misschien zijn ze leuk voor andere gelegenheden, maar de openbare weg lijkt voorlopig nog een brug te ver.


Door: Riccardo de Wit