Kilometervergoeding moet omhoog


De huidige kilometervergoeding voldoet niet meer aan de huidige brandstofprijzen, en dus moet de kilometervergoeding omhoog. De meeste Nederlanders die met een auto naar hun werk gaan, krijgen zo’n vergoeding. Deze moet nu verder omhoog. Dat zegt de vakcentrale MHP. Momenteel bedraagt de belastingvrije vergoeding 19 cent per kilometer, maar in de huidige tijd en met deze brandstofkosten zou die vergoeding eigenlijk 24 cent per kilometer moeten bedragen.

2006
De laatste wijziging aangaande de kilometervergoeding, stamt uit 2006. In 2004 werd de fiscaal vrijgestelde kilometervergoeding vastgesteld op 18 cent per gereden kilometer. In 2006 bleek dat bedrag niet toereikend te zijn, toen werd de kilometervergoeding gesteld op 19 cent. Tussen 2006 en 2012 steeg de brandstofprijs gemiddeld met ruim 43 procent. Daartegenover hoort nu ook een hogere kilometervergoeding, die moet uitkomen op 24 cent per gereden kilometer. Dat stelt de MHP.

Belasting
Volgens de MHP voldoet de huidige kilometervergoeding niet meer aan de brandstofprijzen die op dit moment gehanteerd worden. MHP-bestuurder Eddy Haket: “De vergoeding moet meegroeien met de werkelijke kosten”. Inmiddels zou de gemiddelde automobilist die naar zijn werk rijdt, er zelf 350 euro per jaar op toe moeten leggen, omdat de werkgever niet genoeg reiskosten vergoedt. “Sommige mensen moeten nu betalen om te mogen werken”, concludeert de MHP-bestuurder.

Voor werkgevers geldt dat zij meer mogen uitkeren dan de vergoeding van 19 cent per gereden kilometer. Daaraan is geen wettelijk maximum gesteld, maar dan moet de werkgever belasting betalen over het loon dat hij daarna moet inhouden.

Tegenstanders
Niet iedereen is het eens met de stelling dat de huidige kilometervergoeding niet meer voldoet aan de brandstofprijzen van vandaag de dag. Zo vindt de ANWB een verhoging naar 24 cent per gereden kilometer nog niet nodig. “Het huidige tarief voldoet voor veel mensen nog prima.”, zo stelt de organisatie. Volgens hen zou de hogere brandstofprijs voor een deel gecompenseerd worden door het feit dat nieuwere auto’s veel energiezuiniger zijn.

Autoverzekering
Naast de brandstofprijzen die stijgen, moet iedere bestuurder ook denken aan de maandelijkse premie van de wettelijk verplichte autoverzekering. In Nederland is minimaal de WA-autoverzekering verplicht. Vergelijk autoverzekeringen om voordelig, maar wel goed verzekerd de weg op te gaan. Op deze manier kan er veel geld bespaard worden, en hoeft er tenminste niet onnodig teveel betaald te worden voor de autoverzekering.

Door: Riccardo de Wit