Kentekens bewaren mogelijk in strijd met privacyregels


Het voornemen van het kabinet om alle kentekens van passerende automobilisten te registreren, is mogelijk in strijd met de Europese privacyregels. Dat zeiden juristen gisteren tegen de krant Trouw.

Filmen
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil kentekens van auto’s filmen en vier weken opslaan. Dat zou de politie dan moeten helpen tijdens het opsporen van ernstige misdrijven. Maar aan dat plan zitten nog flink wat haken en ogen. Helemaal omdat de hoogste rechter van de Europese Unie eergisteren verklaarde dat gegevens over bel- en internetgedrag niet zomaar mogen worden opgeslagen. Volgens Trouw kan die uitspraak ook gevolgen hebben voor het plan van Opstelten, die vergelijkbare informatie wil opslaan. Volgens juristen is het een inbreuk op de privacy.

Iedereen is verdacht
Volgens het ministerie voldoet het plan aan alle Europese privacynormen, maar juristen denken daar anders over. Met het plan van Opstelten zou iedere automobilist nu direct een verdachte zijn. Ook volgens het Europees Hof van Justitie is het grootschalig opslaan van gegevens een grote inbreuk op de privacy.

Om het kabinetsplan er toch door te krijgen, zou Opstelten allerlei waarborgen moeten inbouwen. Daar ontbreekt het nu nog aan in het plan. En of kentekenregistratie bijdraagt aan het oplossen van zaken, is nog maar de vraag.

Ander plan
Sommige deskundigen zien duidelijke verschillen tussen het opslaan van kentekengegevens en het opslaan van belgegevens. Kentekengegevens worden namelijk maar een maand bewaard, terwijl dat bij belgegevens een half jaar of twee jaar is.  Daarnaast is de database van Opstelten alleen toegankelijk voor de politie. Daarvoor moet de minister dan wel toestemming geven. Het Europese Hof denkt daar anders over; die vindt dat een onafhankelijke rechter de toestemming zou moeten verlenen.

Meer onderzoek
Oorspronkelijk zou de Tweede Kamer gisteravond hebben vergaderd over de plannen van de minister van Justitie, maar dat debat is uitgesteld. Volgens de minister zelf is de uitspraak van het hof niet van toepassing op zijn kabinetsplan. Er moet nu eerst meer onderzoek komen naar de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof. Dan pas wordt duidelijk of de plannen om kentekens te filmen en op te slaan in gevaar komen.

Door: Riccardo de Wit