Jongeren betalen hoger eigen risico autoverzekering


Net als bij zorgverzekeringen betaal je bij een autoverzekering een eigen risico. Het eigen risico wordt door alle autobezitters met een autoverzekering betaald, maar verschilt per verzekeraar. Verzekeraars mogen namelijk zelf kiezen hoe hoog zij het eigen risico stellen, en welke doelgroep een hoger eigen risico betaalt. Zo blijkt in de praktijk dat jongeren een hoger eigen risico betalen dan ervaren bestuurders. Naast de premie bij jongeren verschilt dus ook het eigen risico.

Het eigen risico
Het eigen risico is een vastgesteld bedrag bepaald door de verzekeraar wat je zelf moet betalen bij schade. Dit bedrag wordt dus niet door de autoverzekering vergoed, maar het bedrag boven het eigen risico wordt wel door de autoverzekeraar vergoed. Je deelt dus mee in de kosten. Hoe hoog het eigen risico is, wordt bepaald door je verzekeraar.

Jongeren
Jongeren staan bij verzekeraars bekend als een doelgroep die meer risico's durft te nemen. Hierdoor is de kans op uitkeren bij schade voor de autoverzekeraar groter, en wordt het eigen risico bij deze doelgroep dus ook groter. De verschillen tussen het eigen risico bij ervaren bestuurders en jongeren is behoorlijk. Ook de regelgeving omtrent het eigen risico verschilt per doelgroep. In de praktijk kunnen we dit het beste uitwerken in een casus.

Casus
Stel, je bent 19 en je rijdt in de auto van je vader. De auto van je vader staat natuurlijk ook op naam van je vader. Met deze gloednieuwe auto rijd je per ongeluk tegen een boom. Normaal betaalt hij 200 euro eigen risico, nu moet hij 400 euro betalen. Wanneer je vader zijn autoverzekering aanspreekt, moet hij een veel hoger eigen risico betalen omdat jij in de auto zat. Autoverzekeraars mogen zelf beslissen welk eigen risico bij welke bestuurder gesteld wordt.

Maar liefst 24 autoverzekeraars hanteren een verhoogd eigen risico bij jongeren. Deze verhogingen kunnen oplopen tot wel 450 euro boven het standaard eigen risicobedrag.

Vergelijken
Omdat de verschillen tussen autoverzekeringen die maar 60 euro extra eigen risico vragen bij jongeren en autoverzekeringen die 450 euro extra eigen risico vragen zo groot zijn, is het verstandig om uw autoverzekering te vergelijken. Door autoverzekeringen te vergelijken krijg je inzicht in de eigen risico's en voorwaarden die door de autoverzekeringen gesteld worden. Zo weet je precies wat jouw autoverzekering als eigen risico vraagt als jongere zijnde.

Door: Dennis de Wit