Hoe reiskostenvergoeding toch te dekken


De economische afdeling van de Telegraaf OverGeld heeft zijn lezers uitgelegd hoe de verdwijnende onbelaste reiskostenvergoeding toch financieel opgevangen kan worden. In het Lenteakkoord dat werd gesloten door de VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie werd afgesproken dat de onbelaste reiskostenvergoeding per 2013 komt te vervallen. Vanaf dan betalen werknemers ook belasting over de reiskostenvergoeding. Volgens de Telegraaf gaat dat werknemers honderden euro’s per jaar extra belasting kosten.

Wegvallen vrijstelling
In het Lenteakkoord is afgesproken dat de vrijstelling op de reiskostenvergoeding komt te vervallen. De reiskostenvergoeding komt nu nog uit op 19 cent per kilometer. Eerder maakten diverse bonden zich hard voor een verhoging van de reiskostenvergoeding van 19 cent naar 24 cent per kilometer. Nu vervalt het financiële voordeel volledig.

De forenzen moeten de reiskostenvergoeding per 2013 optellen bij hun bruto loon. Daarna berekent de Belastingdienst een aanslag waar deze heffing bij inzit. Daarmee zullen vooral werknemers die ver van hun werk woning getroffen worden. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia is gebleken dat werknemers er niets voor voelen om dichter bij hun werk te gaan wonen. Ook een hogere reiskostenvergoeding zien werkgevers niet zitten: slechts 19% van de ondervraagde werkgevers wil dat.

Werkkostenregeling
Daarom komt OverGeld met een andere oplossing: de werkkostenvergoeding. Vanuit de werkkostenvergoeding worden onder andere de kerstpakketten geregeld. In de werkkostenvergoeding is geregeld dat werkgevers 1,4% van de bruto loonsom onbelast mogen laten. Dit wordt het belastingvrije forfait genoemd.

Of de werkkostenregeling het wegvallen van de reiskostenvergoeding kan compenseren, hangt af van de werkgever. Hij mag bepalen of hij gebruik maakt van de werkkosten regeling of niet.

Autoverzekering
Naast de reiskosten die werknemers moeten maken, moeten zij ook hun auto verzekeren. Het is raadzaam eerst autoverzekeringen te vergelijken alvorens er één af te sluiten.

Door: Riccardo de Wit