Groene auto steeds populairder


Het wordt voor Nederlandse consumenten steeds aantrekkelijker om een groenere auto aan te schaffen. Dat komt door de maatregelen van de overheid om de autoverkoop beter in te richten. Zo krijgen consumenten korting op de BPM en ook de CO2-grenzen voor vrijstelling van de BPM werden op 1 juli 2012 en 1 januari 2013 verder aangescherpt. Deze maatregelen leidden tot een piek in de verkoop van groene auto’s in 2012.

Nieuwe auto
In het jaar 2012 werden ruim 500.000 auto’s verkocht. Het marge voor kleine auto’s was veel lager dan de middenklassers en grote auto’s. In 2011 werden er nog 555.000 auto’s verkocht. Voor komend jaar verwachten dealers een afname van het aantal verkochte auto’s, ondanks dat op 1 januari de CO2-grens voor de vrijstelling op de BPM verder is aangescherpt.

Groenere auto
Consumenten kopen hun auto tegenwoordig steeds meer met vrijstellingen op de BPM in het achterhoofd. Dat constateert de Nederlandse autobrancheorganisatie RAI. Autobezitters besteden steeds meer tijd aan het uitrekenen wat de maandelijkse kosten zijn en welke auto het meest voordelig is.

Het vaakst kiezen zij na deze berekeningen kleinere, hybride auto’s. Voor consumenten zijn kleine auto’s bovendien goedkoper om te verzekeren. Dat komt doordat de waarde van een groene auto lager is en bovendien minder massa telt. Zij veroorzaken bij aanrijdingen dus een stuk minder schade.

Auto’s verzekeren
Sommige autoverzekeraars in Nederland geven auto’s met het energielabel A of B een extra korting op de autopremie. Wie zuinig rijdt om het milieu te besparen, krijgt vaak een korting op de maandelijks te betalen premie. In Nederland zijn er autoverzekeraars die de CO2-uitstoot compenseren.

De verzekeraar brengt dan extra premie in rekening om zo de CO2-uitstoot te compenseren. Deze extra premie wordt dan weer omgezet in kortingen op CO2-besparende producten. Daarnaast bieden ook steeds meer auto verzekeraars een mogelijkheid om op een groene manier de schade te herstellen. Daarbij gebruiken schadebedrijven tweedehands onderdelen zoals bumpers en plaatwerk.

Eén van de autoverzekeraars in ons assortiment die op een dergelijke manier werkt, is internetverzekeraar Inshared.

Vergelijken
Benieuwd welke autoverzekeraars ook op een dergelijke groene manier werken? Vergelijk autoverzekeringen om alle premies op een rijtje te zetten. Hoe lang groene auto’s korting krijgen op de premie, is onbekend. Autoverzekeraars maken minder winst, waardoor zij vaak genoodzaakt zijn om de algehele autopremie op te hogen.

 

Door: Dennis de Wit