Goedkope autoverzekeraars bieden beste dekkingen


De goedkoopste autoverzekeraars in Nederland bieden betere dekkingen dan de duurste autoverzekeraars. Voornamelijk in het geval van total loss presteren goedkope autoverzekeraars opmerkelijk beter dan de duurdere varianten. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites.

Goedkoopste autoverzekering beste dekkingAnalyse
In het onderzoek werden 80 allrisk autoverzekeringen van 72 verschillende Nederlandse autoverzekeraars geanalyseerd. Bijna veertig procent van alle autoverzekeraars krijgt het keurmerk ‘uitstekend’ op het gebied van de nieuwwaarderegeling.

Om het predicaat ‘uitstekend’ te kunnen bemachtigen, moet de autoverzekeraar de eerste drie jaar het volledige aankoopbedrag dekken als de auto door total loss als verloren moet worden beschouwd.

Eerste jaar
Dat gebeurt echter bij relatief weinig autoverzekeraars. De meeste autoverzekeraars beginnen onmiddellijk met de afschrijving van de auto bij het afsluiten van de polis. Bovendien dekken zij slechts alleen het eerste jaar de nieuwwaarde, daarna dekken zij de dagwaarde.

In de 35e maand krijgen verzekerden gemiddeld nog maar 64 procent van de volledige nieuwwaarde terug. Gemiddeld kost de aanschaf van een nieuwe auto zo’n 25.000 euro. Daarvan moeten verzekerden dan zelf nog 9.000 euro toeleggen om een nieuwe auto te kunnen kopen.

Occasions
Bij occasions blijkt het nog slechter gesteld te zijn met de autoverzekeringen. Automobilisten krijgen in het geval van total loss bij een occasion slechts de dagwaarde uitgekeerd. Dat is volgens BOVAG, de overkoepelende organisatie voor autoschade, een stuk lager dan de aankoopprijs.

Slechts 20 procent van de verzekeringen biedt een volledige aanschafwaarde op de occasions.

Opmerkelijk
Het opmerkelijkst is, is dat de meest volledige dekkingen te vinden zijn bij de goedkopere autoverzekeraars. Zij presteren aanzienlijk beter dan hun duurdere concurrenten. Vergelijk autoverzekeringen om zelf de premies van autoverzekeringen, inclusief het prijs/kwaliteitscijfer, met elkaar te vergelijken.

Door: Dennis de Wit