Goedkoopste autoverzekering in Hoogezand-Sappemeer


Inwoners van het Groningse Hoogezand-Sappemeer betalen het minst voor hun autoverzekering. Dat blijkt uit cijfers van grote vergelijkingssites. Na Hoogezand-Sappemeer is een autoverzekering het betaalbaarst in de Friese plaats Gorredijk.

Minder dan de helft van de premie
Wie in Hoogezand-Sappemeer woont, betaalt nog geen 300 euro per jaar voor zijn of haar WA autoverzekering. Ter vergelijking: in Zoetermeer is de premie twee keer zo hoog. Dat is zelfs de duurste gemeente van Nederland. Daar betaalt de autobezitter ongeveer 600 euro per jaar.

Dat er zo’n groot verschil in de premie op jaarbasis zit, is eenvoudig te verklaren. In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is het veel minder druk op de weg dan in randstedelijke gemeenten. Het risico op schade is dan minder groot. Als de verzekeraar minder schade hoeft uit te keren, kan de premie fors omlaag. Daarom kijkt de verzekeraar bij het afsluiten van een verzekering dus ook naar de plaats waar de auto rijdt. De risico’s rekenen verzekeraars dan door in de premie van de autoverzekering.

Kritisch kijken naar de autoverzekering
Wie wil besparen, hoeft niet per se naar het noorden te verhuizen. Het is goed om de autoverzekering nog eens kritisch naar de autoverzekering te kijken. Vooral door te kijken naar de samenstelling kunnen verzekerden flink besparen. De hoogte van de premie is dus niet alleen afhankelijk van de woonplaats van de verzekerde. Zo spelen ook de leeftijd van de auto, de gewenste dekking en het rijverleden van de automobilist mee.

Daardoor betalen bijvoorbeeld jongeren veel meer premie dan 30+’ers. Niet alleen vanwege de leeftijd, maar vooral vanwege de rijervaring.  Een jongere heeft minder tot geen schadevrije jaren en krijgt daarom minder – of geen korting. Daarnaast is het goed om ook de dekking nog eens te bekijken. Vaak kiezen automobilisten ervoor alleen een WA-dekking te kiezen. Ook bij een gloednieuwe auto. Wie dan schade rijdt, moet zelf een hoge rekening betalen.

Verplichte verzekering
Iedereen die in bezit is van een auto, moet verplicht een verzekering af sluiten. De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is de minimale verzekering. Daarom keken de vergelijkingssites in het onderzoek ook alleen naar de WA dekking. Bij het onderzoek gingen de onderzoekers er vanuit dat de verzekerde geen schadevrije jaren heeft opgebouwd. Het onderzoek bestaat uit een verzameling van bijna 60.000 premie-checks die op de vergelijkingssites zijn opgevraagd.

Door: Riccardo de Wit