Goed voorbereid op reis: de regels


Wie op vakantie gaat, krijgt dit jaar te maken met een hele hoop nieuwe regels die in verschillende Europese landen geldt. Veiligheidshesjes, verbanddozen,  brandblussers, gevarendriehoeken, lampjes.. Waar moet de verzekerde wat meenemen? We zetten het net als voorgaande jaren op een rijtje.

Nederland

Op vakantie in eigen land? Vaak denken Nederlanders over Nederland dat ons land een hele hoop regels kent. Toch valt dat op het gebied van reizen best wel mee. De automobilist is alleen verplicht een gevarendriehoek bij zich te hebben. Voor het geval dat de alarmlichten het niet doen.

België, Duitsland en Frankrijk
België en Duitsland kennen ongeveer dezelfde regels. Autorijders moeten verplicht een veiligheidshesje hebben. Dat is pas sinds een paar dagen ook verplicht in Duitsland. In België hoeft alleen de bestuurder in geval van nood het hesje te dragen. In Duitsland moeten er hesjes voor iedereen zijn.

Frankrijk
In Frankrijk moet ook een hesje klaarliggen voor de bestuurder. Die is dan ook verplicht het hesje te dragen bij pech. Dat is niet de enige regel, want er moet ook een ongebruikte alcoholtester in de auto aanwezig zijn.

Hongarije
Wie door Hongarije gaat toeren, kan maar beter aan de gebruikelijke voorschriften voldoen. Dat houdt in: gevarendriehoek en veiligheidshesjes. Maar dan ben je er nog niet, want ook een verbanddoos is verplicht om te hebben.

Griekenland
Geen hesjes, maar wel een verbanddoos, brandblusser en een gevarendriehoek. Dat is de standaarduitrusting voor een onbezorgde autovakantie in Griekenland.

Italië
Alle automobilisten moeten in Italië veiligheidshesjes bij zich hebben. Die moeten door iedereen worden gedragen als de wagen met pech langs de weg staat.

Kroatië
Kroatië neemt misschien wel de meeste voorzorgsmaatregelen. De verzekerde moet niet één, maar twee gevarendriehoeken hebben. Dat geldt als de automobilist een caravan of vouwwagen achter de auto heeft. De gevarendriehoeken zijn niet de enige voorschriften. Een verbanddoos, reservelampjes en veiligheidshesjes zijn ook verplicht.

Luxemburg, Slowakije, Spanje en Tsjechië
In Luxemburg zijn veiligheidshesjes verplicht. Alle inzittenden moeten er één aan bij pech. Dat geldt ook voor Slowakije en Tsjechië. Daar is ook een verbanddoos verplicht. In Spanje geldt hetzelfde. Maar daar zijn twee gevarendriehoeken en hesjes voldoende.

Turkije en Zwitserland
In Turkije en Zwitserland moet je gevarendriehoeken bij de hand hebben. Daarnaast moeten automobilisten ook een verbanddoos bij zich hebben in Turkije.

Voor de rest
In veel Italiaanse steden geldt op sommige plekken een inrijverbod. Kijk vooral goed op de onderborden. Denk bovendien in Duitsland aan de milieuzones. Daar mogen geen auto’s komen zonder een speciale sticker. Op de snelwegen gelden die stickers niet. Dus kan iedereen gewoon naar Oostenrijk of Zwitserland rijden. Tot slot werken Zwitserland en Tsjechië met een tolvignet. Dat geldt in 2016 waarschijnlijk ook voor Duitsland.

Door: Riccardo de Wit