Geen autoverzekering meer in 2018?


2018 zou best eens het jaar kunnen zijn waarin Nederland de autoverzekering in huidige vorm kan afschaffen. Dat stelt tenminste Mobilee Management & Advies. Volgens het adviesbureau zou de zelfrijdende auto dan de nieuwe standaard zijn. Zoveel automobilisten zouden overgaan op een zelfrijdende auto, dat het een spelbepaler is voor de diensten van autoverzekeraars.

Zelfsturende systemen
Nu besturen verzekerden zelf nog het voertuig. Sommige luxe auto’s hebben nu al een zelfsturend systeem. Daarbij valt te denken aan cruise control en parkeerassistentie. Die systemen ondersteunen verzekerden alleen bij een taak. Maar over een paar jaar hoeft de bestuurder steeds minder te doen en dan verandert de autobranche enorm, volgens Mobilee.

Veiliger
Een intelligente auto zou naar verwachting minder ongelukken veroorzaken. Autorijden wordet dan dus veiliger. Uit onderzoek van Mobilee blijkt dat zelfrijdende auto’s tussen 65 en 90 procent minder schadegevallen gaan veroorzaken. Daardoor kan de premie van de verzekering omlaag, of de verzekering kan zelfs compleet verdwijnen. Dat denkt ook adviseur Anna van Tienhoven: “Calculaties en prognoses tonen aan dat de premies aanzienlijk gaan dalen. Mogelijk tot wel zestig procent.”

Autoverzekeraars moeten dan ook het hele verzekeringssysteem veranderen: “De manier waarop risicoafwegingen worden gemaakt moet anders, bijvoorbeeld. De zelfrijdende auto zorgt voor een significante wijziging van risico’s. Doordat er minder schadegevallen zijn,  verschuift de verhouding tussen premie en risico.” Nog meer bijkomende voordelen: meer ontspannen reizen, milieuvoordelen en minder reistijd en files.

Advies
Van Tienhoven geeft autoverzekeraars het advies om snel te beginnen met het maken van een toekomstbestendige strategie: “Ga hierbij uit van de belangrijkste scenario’s in de verzekeringsmarkt en ontwerp nieuwe business modellen en samenwerkingsvormen.” Volgens Mobilee moeten autoverzekeraars gaan nadenken over nieuwe producten en diensten en welke risico’s bij welke premies horen. “Autoverzekeraars moeten keuzes maken in de verander-portefeuille. Breng focus aan en stel prioriteiten”, sluit Van Tienhoven af.
Door: Riccardo de Wit