Forse stijging autopremie ouderen


Ouderen gaan in 2013 fors meer betalen voor hun autoverzekering dan in 2012 het geval was. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van alle autoverzekeraars de premie voor oudere verzekerden fors zal verhogen. Ruim de helft van alle autoverzekeraars gaat ouderen zelfs helemaal weigerden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond verzaken autoverzekeraars steeds vaker hun klanten te informeren over de verhoging van de autopremie of de weigering van een bepaalde doelgroep.

Ouderen betalen in 2013 veel meer voor de autoverzekeringPolisvoorwaarden
Volgens de Consumentenbond is vaak niet bij de polis van de autoverzekering terug te vinden dat de prijzen voor doelgroepen niet altijd even eerlijk verdeeld zijn. Nog vaker is niet terug te vinden dat de premie zal stijgen.

De Consumentenbond wijst erop dat autoverzekeraars verplicht zijn om stijgingen op hun autopremies aan te kondigen en dat zij deze niet zomaar stilzwijgend mogen verhogen.

Discriminatie
De bond spreekt van prijsdiscriminatie en noemt het “onaanvaardbaar” dat autoverzekeraars premieverhogingen direct linken aan de leeftijd van de bestuurder. In 2013 gaan oudere autobestuurders flink meer betalen aan autopremies. Ook jongeren betalen meer premie dan gemiddeld.

Volgens verzekeraars vormen jongeren en ouderen de grootste risico’s op de weg. De Consumentenbond is het daar echter niet mee eens. Voor bestuurders ouder dan 80 jaar geldt zelfs een verhoging van de autopremie met zo’ 50 procent. De duurste autoverzekeraar in Nederland verhoogt zijn premie zelfs met bijna 90 procent.

Verschillen
Er zijn flinke verschillen in de prijs die per leeftijd berekend wordt. Zo betaalt een automobilist van rond de 50 jaar bijna 600 euro per jaar aan autopremie. Dezelfde verzekering kost voor een 85-jarige bestuurder ruim 1100 euro op jaarbasis.

De Consumentenbond is niet blij met het aantal autoverzekeraars dat nog steeds een leeftijdsgrens hanteert. Naast de veel hogere premies, zijn er ook autoverzekeraars die vanaf een bepaalde leeftijd weigeren de bestuurder nog langer te verzekeren. Andere verzekeraars werken juist andersom: zij geven kortingen aan ouderen omdat zij meer ervaring hebben. Daarbij betalen dan jongeren de hoofdprijs, zo blijkt uit onderzoek van de bond.Vergelijken

Zowel als jongere en oudere loont het om autoverzekeringen te vergelijken. Er zijn immers forse verschillen tussen de premies bij verschillende autoverzekeraars in Nederland. Daarmee kunnen automobilisten tot wel honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Door: Dennis de Wit