Fors meer autoschademeldingen door sneeuwval


Het aantal autoschademeldingen is door de sneeuwval van de afgelopen week fors toegenomen. Volgens de autoverzekeraars zijn vooral glijschades en lichtere aanrijdingen de oorzaak van schademeldingen. Autoverzekeraar Allsecur kreeg ongeveer 30 procent meer schademeldingen binnen dan op een normale, doordeweekse dag. Allsecur spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’.

Laat op gang
Volgens Ron Adams, woordvoerder van Autoverzekeraar Allsecur is het opvallend dat het aantal schademeldingen pas vrij laat stegen “Aan het begin van de middag kwamen de meeste meldingen binnen. Dan kun je echt zien dat Nederland met name in de ochtend vast heeft gestaan in de file.”

Volgens Adams denken automobilisten die in het bezit zijn van winterbanden ten onrechte dat zij daardoor hun normale snelheid aan kunnen blijven houden. “In ieder geval móet je je rijgedrag aanpassen”, benadrukt de woordvoerder. “En als je dan winterbanden hebt, wil dat nog niet zeggen dat je gewoon je snelheid aan kan houden. Dan moet je je snelheid aanpassen en alert zijn.”

Voorzorgsmaatregelen
Volgens Allsecur moeten autobezitters bovendien voorzorgsmaatregelen nemen alvorens zij de weg op gaan. Zo is het verstandig om bij aanvang van de winterperiode winterbanden aan te schaffen of deze te (laten) monteren. Bij sommige autoverzekeraars kan het monteren van winterbanden gratis. Allsecur geeft in haar acties altijd kortingen op winterbanden.

Daarnaast is het verstandig om als automobilist iets eten en te drinken mee te nemen. Ook andere praktische zaken zoals een warme deken kunnen handig zijn bij lange files in de sneeuw. “Gisteren is het toch een paar keer voorgenomen dat mensen meer dan vier, of zelfs zes uur, onderweg waren. We hebben zelfs nog een tip om altijd een waxinelichtje in je auto te hebben lichten. Zelfs dat kan in extreme gevallen de auto toch nog een paar uur echt warm houden”, zegt Adams.

Autoverzekering
Het afsluiten van tenminste een WA-autoverzekering is in Nederland verplicht voor alle auto’s. Dit houdt in dat alleen de schade die toegebracht is aan een ander wordt vergoed door de verzekering. Vanaf een WA-cascoverzekering wordt ook de schade aan de eigen auto vergoed, wat ideaal is bij glijpartijen en eenzijdige ongelukken.

Vergelijk autoverzekeringen om nu zelf  zo voordelig mogelijk een autoverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit