Forenzentaks vooral schadelijk lagere inkomens


Het belasten van de reiskostenvergoeding zal voornamelijk lagere- en middeninkomens hard raken. Dat zegt de FNV op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen gaan de forenzentaks flink voelen. Hoewel de forenzentaks een uitvinding is uit het Lenteakkoord, blijken veel partijen die daaraan deelgenomen hebben, de zogeheten ‘Kunduz-coalitie’, nu hun handen van het voorstel af te trekken.

Niet iedereen
Met de cijfers van het CBS lijkt het er erop dat vooral de lagere inkomens en flexwerkers een flink nadeel zullen ondervinden van de forenzentaks. Daarmee worden eerdere berichten van de partijen dat iedereen de forenzentaks zal merken tegengesproken. FNV-federatiebestuurder Catelene Passchier is niet tevreden met de forenzentaks: “Het zijn dus weer de lagere inkomens die getroffen worden door de plannen. Het kabinet geeft zelf aan dat het kabinet en de vijf partijen zich bewust zijn dat het vanaf 1 januari 2013 belasten van het woon-werkverkeer een ingrijpende maatregel is. Deze woon-werkbelasting moet nu echt van tafel, het liefst voor de verkiezingen van 12 september.”

Jongeren en flexwerkers
Vooral jongeren en flexwerkers zullen de forenzentaks gaan merken. Jongeren tussen de 25 en 35 jaar leggen de grootste woon-werkafstand af. Ook flexwerkers leggen veel meer kilometers af, waardoor deze twee doelgroepen het hardst getroffen zullen worden. Mensen met een vast contract maken elke dag hetzelfde aantal kilometers, waardoor zij minder getroffen zullen worden. Doordat jongeren sneller van werk wisselen, zullen zij dit gaan merken in de portemonnee. Met de forenzentaks zal ook de zekerheid voor flexwerkers afnemen, zegt de FNV.

Minder zekerheid
“Zij hebben al een onzekere arbeidspositie en er zijn uitschieters bij ons bekend die 1000 tot 2000 moeten inleveren.”, zegt Passchier, federatiebestuurder bij de FNV. Flexwerkers hebben een lager inkomen dan gemiddeld, waardoor ze door alle toeslagen dubbel geraakt zullen worden.

Naast jongeren en flexwerkers zal nog een andere groep volgens Passchier de forenzentaks ook behoorlijk gaan merken: de groep bouwvakkers. Zij zijn voortdurend op andere plekken en bouwplaatsen actief waardoor zij ook een variabel aantal kilometers afleggen. Daardoor is voor hen niet duidelijk hoe hoog de forenzentaks zal bedragen per 2013.

Autoverzekering
Ook de autoverzekering draagt voor een flink deel bij aan het duurder worden van autorijden. Daarom loont het om premies op een rijtje te zetten. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van alle premies en dekkingen.

Door: Riccardo de Wit