FOCWA: ‘Schades toch herstellen’


De FOCWA is het niet eens met de bewering van de Consumentenbond dat het herstellen van kleine schades te duur is. De Consumentenbond schrijft dat in zijn gids voor de maand november. Volgens de bond kan het claimen van kleine schades bij een allrisk verzekering ertoe leiden dat er meer premie betaald moet worden dan de hoogte van de schade.

De FOCWA, de overkoepelende organisatie voor schadeherstelbedrijven, is het daar niet mee eens.

Schade niet claimen
Volgens de Consumentenbond is het niet aantrekkelijk om kleine schade aan de auto op te geven bij de verzekering. Volgens hen is de extra premie dan veel hoger dan het totaal geleden schade. Daarom is het volgens hen beter om de schade buiten de verzekering om te herstellen.

De FOCWA onderstreept dat steeds meer automobilisten ervoor kiezen om kleine schades aan de auto niet meer te laten herstellen. Echter wijzen zij erop dat het belangrijk voor de waarde van de auto is om de auto alsnog in goede staat te herstellen.

Bonus-malus
De verhoogde premie is vaak het gevolg van de bonus-malus-ladder die veel autoverzekeraars hanteren. De consument valt lager op de ladder als zij een kleine schade claimen. Daardoor moet hij vaak meer premie betalen.

Volgens de bond is het aantrekkelijker om de schade voor eigen rekening te nemen. De FOCWA herkent de trend en zegt steeds vaker te maken te krijgen met verzekerden die hun schade buiten de verzekering willen later herstellen.

Opsparen van schades
Frits Huffnagel, algemeen voorzitter van FOCA begrijpt dat consumenten hun kleine schades niet willen claimen. “Maar het is een feit dat het opsparen van schades de verkoopwaarde van de auto negatief beïnvloedt.”, zegt Huffnagel.

Volgens hem zal de waardevermindering aan de auto nog veel hoger zijn dan de kosten van het herstellen van de schade. “Waardebehoud tegen een redelijke prijs is voor veel consumenten die niet gestraft willen worden in hun no claim toch de reden om naar FOCWA te komen.”, legt Huffnagel uit.

Autopremie
Bijna alle autoverzekeraars in Nederland hanteren een no-claim of bonus-malus-ladder. Automobilisten met weinig schade krijgen korting op hun premie, terwijl consumenten met meer schade meer moeten betalen. Benieuwd of uw verzekering een dergelijke no-claim hanteert? Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van alle premies en autoverzekeringen in Nederland, inclusief hun dekkingen.

 

Door: Dennis de Wit