Filedruk in Nederland gedaald


Gemiddeld hebben Nederlandse automobilisten minder tijd in de file doorgebracht dan afgelopen jaren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de ANWB. Volgens deze cijfers is de filezwaarte in juli met ruim 40 procent gedaald in een periode van zes jaar. Tijdens spitsuren en de normale uren overdag stonden er minder files. Tijdens de vakantiemaand juli stonden er echter meer files dan gebruikelijk rondom de Randstad.

Filezwaarte
De lengte van de file maal de duur van de file wordt uitgedrukt in de filezwaarte. In vergelijking met afgelopen jaren is uit onderzoek van de ANWB gebleken dat de filezwaarte in zes jaar tijd met ruim veertig procent gedaald is.

De oorzaak van de daling van de filezwaarte is volgens de ANWB de verbetering van de doorstroming van snelwegen. Zo kreeg één van de belangrijkste snelwegen in Nederland, de A4, er meer rij- en spitsstroken bij. Ook de economische crisis wordt door de ANWB als reden genoemd om minder snel in de auto te stappen. Over de volledige zes jaar is een behoorlijke afname van het aantal files te zien, zo zegt de autoverzekeraar.

Niet overal
Niet overal in Nederland is de filedruk afgenomen. Zo stonden er in juli dit jaar vooral rondom de Randstad nog veel files. Dat kwam voornamelijk doordat er op diverse plekken in de Randstad wegwerkzaamheden werden gepleegd met een file tot gevolg.

Zo stonden automobilisten vooral stil op de A10, op de ringweg van en naar Amsterdam. In de maand juli stonden er zelfs nog langere files  dan normaal. Op maandag 16 juli ging de Coentunnel dicht ter gevolge van een aanrijding. Daardoor liep het volledige verkeer rondom Amsterdam vast.

Ook in Rotterdam was de sluiting van de tunnel aldaar merkbaar: in de maand juli stond het op de Rotterdamse snelwegen gereld vast. Voornamelijk automobilisten op de A15 brachten hun tijd in de file door.

Op de snelweg A6 Almere-Joure werd er een spoedreparatie uitgevoerd na een ongeluk, waardoor het verkeer behoorlijk moest omrijden. De eerste serieuze stranddag op 24 juli zorgde voor veel opstoppingen richting de Zeeuwse kust.

Autoschade
Files zijn één van de belangrijkste oorzaken van autoschade. Bovendien worden files regelmatig ook veroorzaakt door aanrijdingen en ongelukken. Daarom is het verstandig om een autoverzekering af te sluiten. Echter lopen de maandelijkse premies van deze autoverzekeringen nogal uiteen. Vergelijk autoverzekeringen voor een breed overzicht en ervaringen over deze autoverzekeringen.

Door: Dennis de Wit