Experts willen fout schoeisel verbieden


In Groot-Brittannië hebben experts zich voorgenomen om ongepast schoeisel achter het stuur te verbieden. De autoverzekering zou dan niet verstrekt moeten worden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om hoge hakken als stiletto’s, maar ook flipflops en sandalen komen regelmatig voor. Dit nieuwe idee stuit op veel weerzin van autorijdende vrouwen. Maar liefst 40% van de Britse vrouwen rijdt regelmatig met stiletto’s aan hun voeten auto. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse vergelijkingssite Confused.

Raar schoeisel
Veertig procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan hoge hakken te dragen achter het stuur. Het kan echter nog veel gekker: 39% van de ondervraagde vrouwen geeft aan wel eens flipflops te dragen achter het stuur. Wanneer de zomer zijn intrede doet, zit 24% zelfs met blote voeten achter het stuur. Ook slippers en sandalen (16%) worden dan vaak gedragen.

Opvallend is dat slechts 34% altijd met verstandig schoeisel achter het stuur kruipt. Mannen geven duidelijk minder om hun schoeisel en meer om het verkeer. 57% van hen geeft aan altijd met goed schoeisel auto te rijden.

Gevaarlijk
Het hoofd van de afdeling autoverzekeringen bij Confused.com is het behoorlijk tegen de zin dat autobestuurders zo vaak ongepast schoeisel dragen. “Het is gevaarlijk. Ongepast schoeisel kan de bestuurder de controle over de auto doen verliezen”.

Verbieden
Brake, de Britse liefdadigheidsinstelling die meer veiligheid op de weg wil, gaat nog een stapje verder. Het zou wettelijk verboden moeten worden om op stiletto’s of ander ongepast schoeisel achter het stuur te stappen. Wie dat niet doet, moet een boete riskeren of verliest zijn autoverzekering, zo luidt het plan van de instelling.

“Het is erg verontrustend dat zoveel bestuurders zo weinig aandacht hebben voor de veiligheid van zichzelf en anderen”, becommentarieert Julie Townsend. “Autorijden is een verantwoordelijkheid die ernstig genomen moet worden”. Een stuk minder mensen brengt make-up aan of scheert zich terwijl zij autorijden. Deze gewoonte heeft dus in de loop der tijd plaats gemaakt voor het dragen van verkeerd schoeisel achter het stuur.

Autoverzekering afsluiten
Of dit plan ook naar Nederland zal overwaaien, is nog maar zeer de vraag. Tot die tijd kan iedereen een autoverzekering afsluiten. Sluit een autoverzekering af door uw autoverzekering te vergelijken. Op die manier kan er bespaard worden op de maandelijkse premie van autoverzekeringen.

Door: Riccardo de Wit