Ditzo gaat bonus-malusladder hanteren


Autoverzekeraar Ditzo werd vijf jaar geleden geïntroduceerd met de belofte geen bonus-malusladder te hanteren. Vijf jaar na die aankondiging heeft Ditzo nu toch besloten om een bonus-malusladder in te voeren. Voorheen kregen klanten geen hogere premie of minder schadevrije jaren als zij zelf schade hadden veroorzaakt. Ook bij Ditzo vallen klanten nu terug in het aantal schadevrije jaren als zij zelf gereden schades declareren. Gemiddeld vallen verzekerden van Ditzo bij schade 5 treden terug. Daarmee probeert de autoverzekeraar het zogenoemde morele wangedrag onder zijn verzekerden te bestrijden.

Moreel wangedrag
Ditzo was voorheen aantrekkelijk voor mensen die regelmatig zelf schade rijden. Alle schaden werden bij Ditzo geclaimd, zonder dat dit consequenties had voor het aantal schadevrije jaren of de premie van de autoverzekering. Daardoor liep de autoverzekeraar meer kans op moreel wangedrag van verzekerden dan andere autoverzekeraars. Daarom werkten de meeste autoverzekeraars al met een bonus-malusladder.

Ladder
Om moreel wangedrag te voorkomen werken diverse autoverzekeraars met de bonus-malusladder. Wanneer de verzekerde schade rijdt, vervalt de korting op de maandelijkse premie. Per verzekering kan de terugval van het aantal schadevrije jaren behoorlijk verschillen. Bij de strengste verzekeraar valt de verzekeraar van twintig schadevrije jaren terug naar vier schadevrije jaren, zo blijkt uit recent onderzoek.

Invoering
Door de hoge schadelast die Ditzo moest dragen werd de autoverzekeraar gedwongen een bonus-malusladder in te voeren. In verhouding tot andere verzekeringen droeg Ditzo de hoogste schadelast en kende de autoverzekeraar de meeste schadevallen. Die last kan Ditzo zonder bonus-malusladder niet langer meer dragen. Daarnaast ontbrak het de autoverzekeraar zonder bonus-malusladder aan aantrekkelijkheid voor verzekerden die maar weinig schade rijden.

Premiekorting
De invoering van de ladder is niet alleen maar negatief voor de klanten van deze autoverzekeraar. Klanten van Ditzo kunnen nu een korting krijgen op de premie die kan oplopen tot wel 70%. Daarvoor moeten er 30 of meer schadevrije jaren zijn gereden. Voorheen kon de korting bij de autoverzekeraar oplopen tot 55%. In het geval van schade valt de klant terug op de ladder, wat gemiddeld een terugval van 5 schadevrije jaren en een verlies van 6 procent korting op de premie betekent.

Vergelijken
Het is aangeraden om autoverzekeringen te vergelijken. Zo kan er een overzicht geboden worden van de goedkoopste autoverzekeringen met de beste dekkingen, zonder dat er veel terugval op de bonus-malusladder is na gereden schade.

Door: Riccardo de Wit