Dieselauto’s minder in trek


De occasionwaarde van extreem zuinige dieselauto’s zal de komende jaren fors dalen. De afgelopen jaren waren de extreem zuinige auto’s juist bijzonder in trek bij mensen die een nieuwe auto kochten. Door vrijstellingen op de Belasting op Personenauto’s en Motoren (BPM) en de Motorrijtuigenbelasting was het voordeliger om een zuinige dieselauto aan te schaffen. Echter vervalt dat voordeel per begin 2014, en daarmee daalt de occasionwaarde van deze auto’s. Dat schrijft de ANWB op hun website.

Goedkoper
In Nederland zijn diesels altijd duurder geweest voor de Motorrijtuigenbelasting van benzineauto’s. Daarom stelde de overheid de dieselauto’s vrij van de MRB. De extra zuinigheid van dieselauto’s en de lagere brandstofprijs van diesel zorgden ervoor dat het aanschaffen van een dieselauto extra aantrekkelijk was.

Maar na 1 januari 2014 is het mogelijk dat het bestaande tarief van 0 euro vervangen wordt met een tarief van 900 euro per jaar. Wie zijn dieselauto maar weinig benut, zal de kosten per kilometer dan fors zien stijgen. Volgens voorspellingen van de ANWB zal het na 2014 misschien goedkoper worden om op benzine dan op diesel te rijden.

Concurrentie
Zo krijgt de dieselauto na 2014 hoogstwaarschijnlijk serieuze concurrentie van de benzineauto. Door de vrijstelling van de BPM op de dieselauto zijn er de afgelopen jaar massaal dieselauto’s aangeschaft. Echter komen deze auto’s binnenkort terecht op de occasionmarkt, doordat het straks niet meer aantrekkelijk is om in deze auto’s te rijden.

Hooguit door het uitbrengen van nieuwe modellen kunnen automerken nog concurreren met hun voorgangers die straks een stuk duurder worden.

Benzine
Nu al is te zien dat de dieselauto op de tweedehands markt flinke concurrentie heeft van de dieselauto. Momenteel verkopen benzineauto’s een stuk beter dan de zuinige dieselauto. Volgens de ANWB is deze keuze van autobezitters te verklaren op grond van comfort. Wie volgens de ANWB toch een tweedehands diesel koopt, doet dat niet voor het voordeel, maar voor het comfort. En daar wordt vaker een groter model bij gekozen.

Hogere kosten
Door de hogere kosten op de BPM van dieselauto’s zullen autobezitters uiteindelijk duurder uit zijn. Daarom is het goed om te bezuinigen daar waar het kan. Er zijn bijvoorbeeld flinke verschillen in de premie van de autoverzekering. Door eens per jaar autoverzekeringen te vergelijken kunnen autobezitters op de hoogte blijven van de reeds geldende premies op autoverzekeringen. Daarna kan er op een goedkopere autoverzekering overgestapt worden.

Door: Riccardo de Wit